Ellinor Isfors har sammanställt underlag till studiecirklar för vuxna..
Hur pratar jag med mina barn om sex? Och hur får vi ett bra sexliv när barnen bor hemma? I en serie studiecirklar kommer föräldrar diskutera sådana frågor. Under ett föredrag på Pride House berättar Ellinor Isfors om arbetet med att ta fram underlaget till studiecirklarna.
Det började med ett kongressbeslut: RFSU ska satsa mer på sexualundervisning för vuxna. Någon ville ha mensskolor för ensamstående pappor, för du de skulle bemöta sina döttrar. Vad skulle de säga till sina döttrar? Men det var inte tillräckligt brett. Hur ska alla föräldrar pratar med sina döttrar om första mensen? Eller om sexdebuten. Och hur talar de om sin egen sexualitet?
Frågorna ledde fram till beslutat att ta fram ett underlag för att hålla studiecirklar för föräldrar med barn som bor hemma, oavsett föräldrarnas läggning eller familjekonstellation. Målet är att föräldrarna att reflektera över och prata om sin egen och sina barns sexualitet under olika perioder av föräldraskapet. Grunden är ett normkritiskt perspektiv. Alla typer av föräldraskap ska kännas självklara på studiecirklarna.
– Föräldrarna brottas med två frågor: Att få ett eget bra sexliv och att kunna möta barn i deras sexualitet, säger Ellinor Isfors.
Ellinor Isfors surfade runt på forum, letade artiklar, i böcker och i sexualundervisningsfilmer för att hitta underlag att ta sig an föräldrars frågor på bred front. Och samtidigt ska materialet inte vara svårtillgängligt.
– Det ska vara kul att ta del av materialet. Man ska orka med, säger Isfors.
Underlaget till studiecirklarna är brokigt och spretigt. En text handlar om en mammas förvirring om graviditetsbeskedet som hon länge har längtat efter och kämpat för. En annan om en polygam familjs trixande med reglerna för att alla tre föräldrar ska få föräldrapenning.
– Det är texter som är vardagliga och banala men är skrivna av riktiga personer med riktiga erfarenheter. En del material är avsett för barn, som det är viktigt för föräldrarna att ta del av. Andra är skrivna för vuxna. Tanken är att bilda en helhet att diskutera kring.
Föräldrarna får också diskutera hur de ska prata med sina barn. Barnen ska få en positiv känsla för sin kropp och förstå var gränserna går för sin egen och andras sexualitet.
– Utgångspunkten för att prata med barn ska vara att ”vad kul att man kan pilla på vissa ställen och det känns jätteskönt". Och så förstås ömsesidigheten – båda måste vilja. Om båda är med på något så ska man inte skuldbelägga det. Om ett barn har stoppat ner handen i byxorna på någon annan så är det ingenting fel eller något att skämmas för ifall den andra ville ha handen där.
Det är studiecirklar på gång i bland annat Stockholm och Uppsala, och de ligger och bubblar på ännu fler orter. Hör av dig till din lokala RFSU-förening och kolla om det är något på gång. Om inte så kanske du själv vill bli cirkelledare genom RFSU.
1 kommentar:
Varför ska man ens tala med barnen om sin EGEN sexualitet?
Jag kan inte se en enda relevant orsak.
De flesta tonåringar och vuxna med för den delen vill inte veta detaljer om sina föräldrars sexualitet, precis som de flesta föräldrar inte vill veta detaljer om sina tonåringars eller vuxna barns sexualitet.
Att sätta gränser kan tillexempel vara just att markera att man inte vill prata om sin egen sexualitet genom att förklara att det är något privat man vill behålla för sig själv.
Självklart tycker jag att föräldrar ska tala med sina barn och tonåringar om sexualitet, svara ärligt och sakligt på alla frågor och även ha allmänt hållna samtal om sex.
Men väldigt få tonåringar vill veta vilken som är deras pappas favoritställning eller att deras mamma tycker att analsex är skönt.
Att få sådan information känns för de flesta tonåringar bara obehagligt och äckligt.
Det tonåringar har behov av är ju allmänt hållna samtal, som inte går in på enskilda familjemedlemmars preferenser!
Skicka en kommentar