onsdag 9 april 2014

En annan blogg

Kom på - om ni är intresserade av mer detaljerade rapporter finns även denna blogg från Population Action International.

Korten på bordet

Då var vi igång. Vi har fått ett stort rum, generalförsamlingens faktiskt. Är det viktigt så är det.

Alla länder har nu börjat visa korten.  Det finns en starkt motstånd mot sexuella rättigheter men samtidigt har flera nya länder som aldrig tidigare sagt något uttryckt sitt stöd. Det är tydligt att de regionala förhandlingarna som föregått dessa har förändrat attityden hos många. Argumentet att mänskliga rättigheter och frågor om hbtq skulle vara ett västerländskt påfund är helt motbevisat.

UD:s statssekreterare för biståndsfrågor höll ett tal som fick applåder. Hon påpekade bland annat att i Sverige, där abort är lagligt, har ingen kvinna dött av en osäker abort på över trettio år.

Hon sa också:

"Every day 800 women die in childbirth or other pregnancy related complications, and almost 200 of themare young girls. Children are dying giving birth.
To say this is unacceptable is an understatement."
 
Hela talet finns att läsa här.

Nu är klockan snart 23 och jag ska krypa ner under täcket. New Yorks trafik hörs fortfarande utanför och från fönstret ser jag Chrysler building. Det kommer bli en lång vecka och jag ska sova lite.
Dröm sött, wherever you are.

http://spoki.tvnet.lv/upload2/articles/51/510368/images/_origin_Pasaules-skaistakas-2.jpg


tisdag 8 april 2014

Politik är... logistik

Så äntligen ska förhandlingarna dra igång. Positionerna är klara. Slipsen åtknuten och klackarna slipade. Rummet fylls av diplomater. Och fylls. Och fylls. Till bristningsgränsen. Dörrarna stängs. Regeringsrepresentanter släpps inte in. EU:s chefsförhandlare står utanför. Diplomaterna innanför dörrarna blir irriterade och positionerar sig.

Rummet som är bokat är alldeles för litet. Alla andra rum i FN-huset är upptagna. Miss i logistiken? Den första förhandlingen avbryts innan den börjat och mötet skjuts upp till nästa dag. Tre och en halv dag har vi nu på oss att nå en överenskommelse. Politik är tydligen inte bara att vilja, det är också logistik.


Förhandlingarna i FN drar igång

Det är nervöst. Under ett år har regeringar över hela världen förhandlat under regionala och tematiska konferenser om vad som återstår för att människor ska kunna leva hälsosamma liv och då särskilt utifrån frågor om kropp, sex och barnafödande. Men perspektiven skiljer sig åt. Ska frågorna vara kopplade till mänskliga rättigheter? Ska hbtq-personers rättigheter finnas med? Ska 10-åringar verkligen få information om sex och samlevnad? Har unga tjejer rätt till preventivmedel? Och ska politiska åtaganden inkludera ökad finansiering?

RFSU är med i den svenska delegationen. Över 300 andra organisationer som tycker ungefär som vi finns också på plats. Men även de som tycker helt motsatt. RFSU:s Kristina Castell och Julia Schalk fortsätter rapportera.


måndag 7 april 2014

RFSU på plats i New York!

Den 7-11 april är det dags för det årliga mötet i FN för befolkningskommissionen, som följer upp globala utvecklingsfrågor kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).  

I år är det 20 år sedan världens alla länder antog ICPD - The International Conference on Population and Development and Programme of Action i Kairo. Det var år 1994 som befolkningsfrågorna och även sexuell och reproduktiv hälsa, för första gången lyftes utifrån ett rättighetsperspektiv för att världens alla länder ska nå en hållbar utveckling.

Befolkningskommissionsmötet (CPD- Comission on Population and Development) och förhandlingarna handlar denna gång om hur det egentligen har gått med det så kallade Kairo-programmet sedan det antogs.

Världens alla länder samlas nu på FN:s högkvarter i New York, för att summera och komma överens om vad som saknas och behövs göras framåt, för att nå de målsättningar som sattes upp i Kairo för 20 år sedan kring jämställdhet, utbildning, tillgång till preventivmedel och familjeplanering och SRHR. Än kvarstår många mål att nå!

RFSU är på plats och följer dessa viktiga förhandlingar! Följ gärna bloggen här den närmaste veckan och läs Julia Schalks och Kristina Castells rapportering.

Karin Nilsson, sexualpolitiskt sakkunnig, RFSU