måndag 7 april 2014

RFSU på plats i New York!

Den 7-11 april är det dags för det årliga mötet i FN för befolkningskommissionen, som följer upp globala utvecklingsfrågor kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).  

I år är det 20 år sedan världens alla länder antog ICPD - The International Conference on Population and Development and Programme of Action i Kairo. Det var år 1994 som befolkningsfrågorna och även sexuell och reproduktiv hälsa, för första gången lyftes utifrån ett rättighetsperspektiv för att världens alla länder ska nå en hållbar utveckling.

Befolkningskommissionsmötet (CPD- Comission on Population and Development) och förhandlingarna handlar denna gång om hur det egentligen har gått med det så kallade Kairo-programmet sedan det antogs.

Världens alla länder samlas nu på FN:s högkvarter i New York, för att summera och komma överens om vad som saknas och behövs göras framåt, för att nå de målsättningar som sattes upp i Kairo för 20 år sedan kring jämställdhet, utbildning, tillgång till preventivmedel och familjeplanering och SRHR. Än kvarstår många mål att nå!

RFSU är på plats och följer dessa viktiga förhandlingar! Följ gärna bloggen här den närmaste veckan och läs Julia Schalks och Kristina Castells rapportering.

Karin Nilsson, sexualpolitiskt sakkunnig, RFSU

Inga kommentarer: