fredag 2 augusti 2013

"Ge barn respekt och utrymme"


                       Nathalie Simonsson har skrivit Världens viktigaste bok *)


Om barns sexualitet och vad man som vuxen kan tänka på för att inte begränsa eller skuldbelägga barn pratade författaren och sexualupplysaren Nathalie Simonsson på en helt fullsatt scen i Pride House på torsdagen.

Många har kanske någon gång känt sig ängsliga, obekväma eller osäkra på hur de ska bemöta barns frågor kring kroppen och sex. Men barns sexualitet behöver inte vara något dramatiskt, förklarade Nathalie Simonsson: 

- Sexualitet är något vi alla har och något som tar sig olika uttryck under olika delar av livet. 

På grund av att vuxenvärlden inte alltid vet hur de ska prata med barn om kroppen kan det bli ganska tyst bland föräldrar och på förskolor. Något som inte alls hjälper barnen i sitt utforskande. 

- Barn är nyfikna. De vill testa, utforska, upptäcka och titta. Både på sina egna och andras kroppar. Därför kan det i vissa åldrar bli ganska mycket pillande och frågande, berättade Nathalie och gav exempel på hur små barn kan prova att stoppa in en legobit i rumpan eller gnida snippan mot barnstolen vid matbordet.

Föräldrar är då ofta ganska snabba med att tillrättavisa barnet eller lyfta bort handen som pillar på snoppen. Något som gör att barnet tror att det gjort något fel eller skamligt. Det finns även studier som visar att vi vuxna har mer tolerans för pojkar som leker med sin snopp än med flickor som pillar på sin snippa: 
- Konsekvensen blir att killar högre upp i åldrarna får lättare att prata om både sin kuk och om onani, medan tjejer inte ges samma utrymme för tankar om lust, onani och sexuella fantasier. 

Nathalies råd till oss vuxna var att istället för att känna oro försöka att ibland tänka bort det "sexuella" i barnets handlingar. Som exempel tog hon ett barn som pillat in en ärta i näsan: 
- Det är lite jobbigt och opraktiskt och man får som förälder försöka lösa det. Samma sak om barnet petar in ett suddgummi i snippan - det går att lösa. När barnet blir äldre kommer det helt automatiskt att lära sig vad som är ok att göra tillsammans med andra och vad man ska göra själv, på sin kammare. I princip alla barn socialiseras in i detta helt automatiskt. 

Att barn "leker doktor" eller på andra sätt utforskar sin sexualitet är alltså snarare något som hjälper barnen att skapa ett språk för sina sexuella uttryck och något vi bör uppmuntra: 
- Det är viktigt att som vuxen visa barn respekt och ge dem ett eget utrymme. Backa inte heller för barns svåra frågor om övergrepp eller pedofili. Var tydlig och konkret. Barn märker om man blir generad eller skruvar på sig. Ofta är det vuxenvärldens tabun som begränsar barn och i värsta fall får dem att känna skuld och skam. 

Fotnot: Världens viktigaste bok är en bok om kroppen, sex och relationer för unga mellan 10-13 år. Den är utgiven av RFSU i samarbete med Ordfront förlag. Lär mer & beställ boken här

Inga kommentarer: