onsdag 14 augusti 2013

No more babies?


Kristina Engwall, Maja Dahl och Kristina Ljungros pratade om barnnormen med Hanna Navier.

Det provocerande i att ifrågasätta barnnormen diskuterades på Pride efter inspiration av en krönika i tidskriften Ottar tidigare i år. Utan barn - ingen riktig familj, tycks många fortfarande tycka.

Maja Dahl, en av de som gör podcasten Fan vad Fittigt, gjorde nyligen ett avsnitt på temat barnfrihet:
- Det finns så mycket antagande om att alla vill ha barn och kommer att skaffa det. Folk säger saker till mig som 'Du ska se att när du träffar den rätte, då kommer du att vilja ha barn.'

Hon menar att människor som inte längtar efter barn får stå ut med att hantera reaktioner från omgivningen på samma sätt som andra normbrytare.

"Alla vill ha barn"
Den klyschiga bilden av att alla vill ha barn tror Maja Dahl kommer av att vi hela tiden matas med bilden att kvinnor ska vilja ha barn och att det är först då man blir vuxen.
- Hur ska man då nånsin betraktas som vuxen om man inte vill ha barn?

Forskaren Kristina Engwall, som studerat frivillig barnlöshet, menar att barn är en mer aktuell fråga under vissa perioder i livet:
- Dels när man är runt 30, när alla andra börjar bli föräldrar. Sen kommer det tillbaka i en period när folk i omgivningen börjar få barnbarn. Då aktualiseras det igen.

Enligt Engwall har barnfrihet länge varit en icke-fråga. Det är först på senare år som vi börjat prata, sätta ord på det och problematisera:
- Kvinnor som lever med en man får garanterat frågan om de har barn och om inte undrar folk när man ska skaffa det.

Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU, menar att normen för hur och när man ska bilda familj är väldigt snäv idag:
- Man ska helst ha två eller kanske tre barn. Man ska inte vänta för länge och man ska inte vara för gammal. Man ska helst ha dem med samma partner och man ska kunna försörja dem själv.

Flera i panelen gav exempel på hur tunn linan är som de i fertil ålder ska balansera på: Samtidigt som de som inte vill ha barn ibland får höra att de är egoistiska, kan kvinnor som ensamma skaffar barn betraktas som egoistiska. Det säger något om hur snäv normen.  

- Det finns en enorm gränslöshet för hur man kan kliva in i folks privatliv och rota. Vissa verkar tycka att det är okej att skämta med folk som är ofrivilligt barnlösa, sa Maja Dahl.

Vad är en familj?
Kristina Ljungros betonade att RFSU vill vidga familjebegreppet. Till exempel genom att göra det möjligt att ha fler än två vårdnadshavare eftersom familjer ser ut på helt andra sätt idag:
- Dessutom behöver mer göras för att hjälpa ofrivilligt barnlösa och vi behöver prata mer om frivillig barnfrihet.

Maja Dahl påtalade att det råder brist på sociala sammanhang där det är okej att säga att idag är det barnfritt. Det kan vara väldigt provocerande för många, menar hon. 

Kristina Engwall tog upp att det finns en tydlig skillnad mellan kvinnor och män:
- Kvinnor ses oftare som egoistiska när de väljer ett liv utan barn. Män får sällan den frågan. Dessutom kan män bli föräldrar mycket längre, vilket gör att de inte utsätts för samma frågor och stress.

Dagens bild av hur en familj sett ut tidigare innehåller en slags historieförfalskning, menade Engwall. Historiskt har vi alltid haft olika familjekonstellationer. Ena föräldern kanske hade dött eller så bestod familjen ensamstående mammor med barn eller av föräldrar, barn och mor-/farföräldrar. Bilden av att vi historiskt har levt i kärnfamiljer med mamma/pappa/barn stämmer helt enkelt inte, betonade Engwall.

Vad behöver göras? 
Panelen var överens om att vi både behöver arbeta politiskt med barnnormen och att attityderna behöver ändras. Det handlar om att ifrågasätta både hur företag och arbetsplatser ser på familjen som begrepp, men också att öka kunskapen hos politiska partier för att få en bredare och mer inkluderande familjepolitik i framtiden. 

En i publiken lyfte frågan om att det kan finnas en större förväntan att som hbtq-person leva ett traditionellt liv med barn och familj. Hen undrade hur panelen ser på att nya rättigheter samtidigt riskerar att göra det svårt för folk som inte vill leva som normen, med barn och familj.

- När det gäller rättigheter och stöd från samhället måste man kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi vill ha ett samhällsklimat där Pia Sundhage inte hela tiden måste svara på frågan om hon ändå inte vill ha barn, sa Kristina Ljungros.
 
- Det krävs inga lagändringar. Det handlar om att ändra attityder och mindset hos folk, sa Maja Dahl.

En annan i publiken tipsade om antologin Ingens mamma, som hen medverkar i och som kommer ut i höst:
- Vi som hbtq-personer är i en situation där vi redan är vana att bryta normer och ifrågasätta strukturer. Inom hbtq-rörelsen finns pressen att skaffa barn och det kan vara tungt att stå emot. Som att man ska skämmas lite om man tar sig rätten att säga nej när vi nu äntligen fått det vi kämpat för.

Mer om normer kring barn:

4 kommentarer:

Maria sa...

Jag som är 21 år ung, vet redan nu att jag inte kommer skaffa biologiska barn. Att acceptera detta i mig själv, något som jag nydligen har "lyckats" göra, har bara det varit en svår sak, för jag påverkades av barnnormen. Frvilligt barnlös? Nej, existerar inte. Alla har bemöt mina tankar med "äh, så känner du inte om tio år när du har träffat den rätte." Avfärdat, argumenterats, förminskat. Förlöjligats. Sistnämnda kan understrykas extra hårt.

En person blev geuint förlolämpad av mitt uttalande, att jag ger upp min skyldighet som kvinna, att fortplanta mig men man. Hej hetronorm.
De som reagerar på att jag som hetro cis-kvinna aldrig har känt ens en självklarhet en "ja, klart någongång skaffar en väl barn" Som att det skulle göra saken värre.

Förminskat och förlöjligats. Mycket på grund av normen, mest på grund av min ålder.

Karolina Bång sa...

http://karolinabang.blogspot.se/2013/08/nar-ska-du-ha-barn.html

Kondomtorget sa...

Hej!

Hur kan vi på Kondomtorget.se komma i kontakt med er som skriver på den här bloggen?

Har ni möjlighet att ge oss era kontaktuppgifter, skicka förslagsvis ett e-postmeddelande till "info snable-a kondomtorget punkt se".

Kramar, värme & kärlek,
Kondomtorget.se

Ulrika Hammar sa...

RFSU-bloggen används bara ibland. Det lättaste sättet att hålla kontakt med oss regelbundet är via vår Facebooksida. Det går också att mejla till info@rfsu.se.