torsdag 12 december 2013

Den tysta katastrofen som är långt ifrån tyst!


Sitter på tåget på väg till Göteborg och mitt eget deltagande i musikhjälpen. Årets tema ligger mig själv varmt om hjärtat. Rätten för tjejer att överleva sin graviditet världen över är något ni säkert förstått att hela RFSU arbetar aktivt för att stärka. Vi är långt ifrån ensamma i vårt arbete, och tack vare Musikhjälpen hamnar allas våra krafttag i ljuset!

Ett begrepp som kommit fram många gånger under musikhjälpen och som säkerligen kommer att höras igen är den tysta katastrof som mödradödligheten världen över utgör och innebär. Jag kan dock av egna erfarenheter säga att den är långt ifrån tyst:

En doktor på Mulago hospital i Kampala, Ugandas huvudstad, skriker efter hjälp.

En kvinna som kommit in på sjukhusets avdelning för riskförlossningar står på knä på en brits. Vattnet har gått i graviditetsvecka 34 (att döma av storleken på magen), och barnet ligger med rumpan nedåt. När doktorn träffar kvinnan lyssnar hon efter barnets hjärtslag med en trätratt. Hjärtslagen hörs svagt och är för långsamma. Vaginalundersökningen visar att barnets navelsträng fallit ned framför barnet och därför täppts till. När kvinnan ställs på knä är tanken att flödet i navelsträngen ska bli bättre.

En till doktor kommer in på rummet. Den första doktorn säger att kvinnan behöver opereras direkt, för att rädda barnet. Problemet är att båda operationsbäddarna är upptagna, och flera står på kö för akut operation. Hur ska de prioritera, de argumenterar högljutt. Långt ifrån tyst! Kvinnan står där på knä, hon är rädd och ber om hjälp. Efter några minuter rullar de iväg mot operationssalen.

Dagen efter kommer vi tillbaka till riskförlossningen. Utanför förlossningsavdelningen är stora mängder anhöriga samlade. Många är glada och kramar om sina familjer, med levande barn i sina famnar. Andra sörjer förlorade barn och förlorade döttrar, fruar, mammor. Långt ifrån tyst!

Vi får reda på att kvinnan vi träffat dagen innan fick vänta länge på att opereras. Barnet klarade sig inte och kvinnan vårdas på en annan avdelning för den stora blödning hon fick under operationen. Den blodbrist hon redan hade som gravid försämrar hennes odds att överleva. Hur det gick sen talar vi inte om, med risk för fler reaktioner som är långt ifrån tysta!


Fallet ovan innehåller många ”hade bara”
- Hade bara mödravården varit mer utbyggd och kvinnan gått på kontroller skulle hennes låga blodvärde och att barnet låg med rumpan nedåt ha upptäckts
- Hade bara förlossningsavdelningen haft en operationsbädd till skull barnet ha kunnat räddas
- Hade bara rena operationsverktyg, mediciner och blodprodukter funnits skulle kvinnan ha kunnat räddas

Fallet är långt ifrån unikt, tyvärr ett i mängden av alla fall som tillsammans utgör den katastrof vi talar om. Som är så långt ifrån tyst!

Pengarna som Sverige nu samlar in via musikhjälpen kommer att gå till att rätta till en del av dessa ”hade bara”. Men arbetet fortsätter långt efter att dina önskade låtar slutat spela. Vi på RFSU kommer inte att sluta arbeta. Vill du hjälpa oss? Gå med som medlem i RFSU nu och fortsätt arbetet med att alla tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet!

/ Niklas Envall

Inga kommentarer: