söndag 15 december 2013

"När saknaden efter Musikhjälpen kommer smygande..."

I kväll avslutades Musikhjälpen och programledarna släpptes ut ur buren. Själv ligger jag i sjuksängen med en läskig kräksjuka och ser och lyssnar hemifrån.

Ser tillbaka på veckan som varit och blir lycklig över det folkliga engagemanget för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. Denna globala hälsoskandal som i mångt och mycket är bortglömd, men den här veckan har åtminstone stora delar av svenska folket insett vidden av den.

I morgon är Musikhjälpen över, men tjejer fortsätter att diskrimineras världen över bara för att de är tjejer. Många har åsikter om tjejers och kvinnors rätt till att bestämma över sina egna kroppar. Bara den här veckan har vi i Europa sett exempel på diskrimineringen när EU-parlamentet röstade ner en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa, den så kallade Estrela-rapporten. Därför krävs ett fortsatt engagemang från oss!

RFSU fortsätter att jobba oförtröttligt med frågan. På lokal och nationell nivå med fantastiska medlemsinitiativ som exempelvis aborträttsnätverket som utövat stordåd denna vecka med #virkaförliv-kampanjen. Vi arbetar även med systerorganisationer globalt, såväl politiskt som med projekt för allas rätt till sexualupplysning, preventivmedel och säkra aborter.

I Bangladesh där Musikhjälpens Bianca Kronlöf precis varit, har vi arbetat med lokala organisationer i flera år med just dessa frågor.

 Mödradödligheten minskar med rätt insatser och politiska prioriteringar. 
 Det visar en forskningsstudie som gjorts i Bangladesh.

Så, i morgon, när saknaden efter Musikhjälpen kommer smygande finns det hopp. Kom med oss och fortsätt kampen för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet!

/Kristina Castell, sexualpolitiskt sakkunnig RFSU

Bli medlem i RFSU

Inga kommentarer: