måndag 9 december 2013

RFSU:s Maria Andersson: "Vi virkar för liv - kvinnors liv!"Idag börjar Musikhjälpen sin insamling för tjejers rätt att överleva sin graviditet och självklart är RFSU högst delaktiga i den insamlingen, framför allt genom initiativet Virka för liv.

Det är så häftigt att se att så många sluter upp. Det anordnas virkträffar på flera platser i Sverige. Varje dag senaste veckan har det knackat på RFSU:s dörr och engagerade virkare lämnar sina handgjorda bidrag – nämligen virkade livmödrar. Vi som tar emot dessa omsorgsfullt virkade livmödrar slås av det kreativa flödet och starka medkänsla som strömmar från initiativet som känns som riktig craftivism. Och många av dessa hantverksaktivister har också blivit våra medlemmar tack vare Virka för liv.

Just frågan om mödradödlighet och rätten att överleva sin förlossning har, sedan RFSU bildades för 80 år sedan, varit en av våra huvudfrågor. Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida och inte har tillgång till mödravård eller säkra aborter. Osäkra aborter är ett stort problem i världen och har varit det i hundratals år, ja kanske så länge vi människor levt.

Om tillgången till preventivmedel ökar, om alla får sexualundervisning och slipper giftas bort alldeles för unga kan oönskade graviditeter förebyggas och kvinnor och unga tjejer ges makt att själva bestämma när, med vem och hur många barn hon vill ha. Och om detta kombineras med bra mödra- och förlossningsvård så får vi ner mödradödligheten i världen.

Så varför har vi inte kommit längre? Mödradödlighet är ingen obotlig sjukdom, utan en konsekvens av att kvinnor och flickors hälsa och rättigheter inte prioriteras i samhället. Kvinnor dör av orsaker som går att förebygga och kunskapen om hur det ska göras finns. Det som behövs är pengar, politiskt vilja och att arbetet anpassas till kvinnors behov i olika områden, samt att tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa ses som en rättighet.

Musikhjälpens insamling blir ett viktigt stöd för att varje kvinna själv ska kunna välja om, när och hur många barn hon vill föda och kunna fatta dessa beslut på ett säkert sätt. Tillsammans kan vi säkerställa att frågan ses och respekteras som en grundläggande rättighet.

Nu ser vi att vi blir ännu fler som sluter upp och verkar för att det ekonomiska stödet till sexuell och reproduktiv hälsa ökar.

Stort tack Virka för liv och Musikhjälpen!

Maria Andersson, generalsekreterare RFSU

Inga kommentarer: