onsdag 11 december 2013

"Stopp, det här funkar inte längre!"

Musikhjälpen tuffar på med massor av fantastiska initiativ och insamlingar. Även om det samlas in pengar till alla tjejers rätt att överleva sin graviditet så är det ändå det folkbildande elementet i Musikhjälpen som känns mest angeläget för mig. Att folk får upp ögonen för denna tysta katastrof som bara pågår och pågår utan att få någon direkt uppmärksamhet. Vi vet vad som gör skillnad och det är ingen "rocket science". Det är den politiska viljan som måste till.

Dr. Mahmoud Fathalla, tidigare ordförande för det internationella gynekolog- och obstetrikerförbundet, beskrev det så väl att jag vill citera honom (gör det på engelska):

“These women are not dying because of conditions we cannot treat.
They are dying because their societies have yet to make the decision that their lives are worth saving.
The inconvenient truth, is that the health scandal of maternal deaths is a question of how much the life of a mother and a woman is considered worth.”


Musikhjälpen har en viktig uppgift i år, nämligen att skapa ett nationellt engagemang och en rörelse för att förbättra villkoren för tjejer runtom i världen.

En rörelse som säger "Stopp, det här funkar inte längre!"

En rörelse som på lokal, nationell och internationell nivå kräver att regeringar, företag och individer tar sitt ansvar för att begränsa och minska mödradödligheten världen över.

För vi kan inte längre låta tjejer dö för att de blir gravida, de har rätt till att leva och åtnjuta sina rättigheter genom hela livet.

/Kristina Castell

Läs mer om hur RFSU arbetar för att minska mödradödligheten

Inga kommentarer: