fredag 25 september 2009

Sexualitet i barnböcker – finns den?


RFSU:s och Ottars andra seminarium under årets Bok- och Biblioteksmässa var "Sexualitet i barnböcker – finns den?” och  samlade under fredag eftermiddag över 80 personer som ville lyssna till pedagogen Anna Kosztovics i samtal med Katerina Janouch, författare och sexualupplysare, samt Alle Eriksson, grundare av barnboksförlaget Vombat.

Moderatorn Ylva Bergman, chefredaktör för tidskriften Ottar, inleder med att fråga Katerina varför hon skrivit boken Så blev jag till, en bok som riktar sig direkt till barn.
– Jag tyckte inte att det fanns någon bok som riktade sig till barn som tog upp frågor utöver de rent reproduktiva. Det finns ju många olika sätt att skaffa barn på idag, det krävs inte längre ett heterosexuellt samlag.

Katerina berättar att boken har tagits väl emot av marknaden och har översatts till 15 olika språk och fler är på gång. Boken kommer däremot inte nå USA då den anses omoralisk. Anna Kosztovics berättar att också hennes bok Snippor och snoppar tagits väl emot, men att den ofta anses omoralisk även i Sverige. Anna berättar att hennes arbete baseras på studier på 50 olika förskolor och att hennes bok inte handlar om reproduktion utan om barns egen sexualitet, om onani och lekar såsom att leka doktor, familj med mera.

Ylva Bergman frågar förlagsgrundaren Alle Eriksson varför de startade Vombat förlag. 
– Vi tyckte inte att alla barns verklighet syns i barn- och ungdomslitteratur. Det var viktigt för oss att visa att alla barn inte lever i vita, heterosexuella familjer som bor i villa, säger Alle Eriksson.


Alle fortsätter:
– Vi upplever att många av de nya böckerna som kommer absolut kan handla om att någon har två mammor eller att pojkar vill ha klänning, men att böckerna då problematiserar just det. Att Olle sitter i rullstol blir aldrig en parantes, och Olle aldrig får vara hjälten.
En diskussion uppstår mellan Katerina och Anna om synen på sexualitet, där Katerina menar att det är problematiskt att vuxna definierar barns sexualitet, att den inte får finnas på barns villkor. Anna menar att det hon gör är att lyfta fram att barns sexualitet faktiskt finns alldeles oavsett att de vuxna har problem med att hantera det.

En publikfråga berörde synen på små barns sexualitet, handlar det inte snarare om en vilja att upptäcka kroppen och dess funktioner än en sexualitet?
– Ett barn som onanerar och får orgasm när den är 4 år, är inte det sexualitet? Jag tycker inte att man ska kalla det något annat då, det är onödigt att klydda till det, svarar Anna Kosztovics.
– Problemet är när vuxna lägger sig i, barnen måste få leka på sina egna villkor, avslutar Katerina Janouch.

Text: Linda Elstad
Foto: Carolina Hemlin

Inga kommentarer: