tisdag 28 juli 2015

Fittan i Teori och Praktik - Knowing the Cunt

Måndagen såg början av Prideveckan i Stockholm och det var ingen lugn start, vi slängdes rakt in i intressanta föreläsningar och hektiskt letande efter rätt salar, eller var det bara vi? När den största salen i Pride House hade den längsta kön in, och snack om just Kön, eller ett könsorgan i alla fall, står på agendan vet en att något bra kommer hända. RFSU levererade fängslande fittfakta med Suzann Larsdotter, RFSU och Malinda Flodman, RFSL. 

Fitta, snippa, vagina, kalla det vad du vill, chansen är att du känner någon som har en, eller är innehavaren av en själv. Denna programpunkt är perfekt för alla, intressant, rolig och positiv är nyckelorden, förutom fitta då förstås. Det finns en hel del negativa föreställningar angående detta mytomspunna könsorgan, men efter 45 minuter med dessa härliga kvinnor som kan rubbet om fittan har vi sagt adjö till allt vad negativitet heter. Hur ser en normal fitta ut? Vad och hur stor är en klitoris? Hur blir du kompis med din fitta? Sekret, vad är det? Har queer-människor bättre sex? Hur gammal är den äldre fittan och kan den fortfarande ha sex? Detta och mycket mer tar Suzann och Malinda upp i Fittan i Teori och Praktik. 

Inledningsvis kan vi dela med oss om att alla fittor är normala, de kommer i alla färger, former, storlekar och på både män, kvinnor och allt däremellan eller utanför. En snabb lektion i fitt-anatomi öppnas det med, invändigt och utvändigt är det sig inte likt från en fitta till en annan. Suzann uppmanar därför alla att gå på upptäcktsfärd, lär känna dig själv, och om du har chansen, någon annan också. Därefter går de in på orgasmer och njutning. Med en klockren kommentar ber de Freud slänga sig i väggen när de säger att alla orgasmer är bra orgasmer! Det gäller bara att hitta vad som passar dig eller de du har sex med och njuta utan hämningar så länge alla är i samtycke. Ur kunskap kommer begåvning och Malinda funderar över om queer-människor har bättre sex, och kommer fram till att de nog har det.

För alla naturvetare eller nyfikna underlivs-entusiaster så följer sedan en ingående studie i olika sekret, vem visste till exempel att du kan avgöra vart i en menscykel någon är beroende på hur det vaginala sekretet ser ut? (Dock inget bombsäkert så om du inte är så sugen på att bli med barn, om det är en möjlighet, så är det bäst att skydda sig också. RFSU har förresten kondomer så att det räcker och blir över så kom förbi vårt bås i Pride Park när det öppnar och ta ett par.) 

Vad som verkligen stal showen i denna föreläsning var dock den äldre fittan, och sexlivet hos äldre. Vi är glada att meddela att det lever och frodas. Det framgick att den äldre fittan kanske är runt femtio, men det betyder inte att den behöver gå i pension för det. Tvärtom faktiskt, det går hur bra som helst ligga, för övrigt kanske du till och med har mer tid att ligga om du själv gått i pension. Myter om att det inte går att ha sex som äldre för att sexlusten sjunker fick förklaringar, det delades tips och tricks för att underlätta sexlivet som äldre. 

Hormoner kanske inte har lika mycket med minskad sexlust som det sociala stigmat runt kropp och äldre sexualitet har. Sen ställdes den mycket bra frågan hur äldre människor kan förväntas ligga när de oftast bara har 90-sängar på äldreboenden. Glidmedel och sexleksaker är hjälpmedel alla borde inskaffa menar Malinda och Suzann och påpekar att ingen skulle kalla dig hörsel-pervers för att du vill ha en hörapparat som hjälpmedel när du hör sämre. Det kanske är lite krångligare att ligga när en är gammal men det är mycket annat också, så varför inte tillämpa stöd i sexlivet såväl som det vardagliga. 

Om ni missade Fittan i Teori och Praktik igår står det åter på programmet, klockan 14:00 i marionetten, Pride House. Denna gång på engelska och med ytterligare en föreläsare, Renita Sörensdotter, RFSU, som inte kunde medverka i gårdagens föreläsning. Det är verkligen värt att dyka upp och lära sig älska fittan för vad den är och utbilda sig med intressant fittfakta!

Inga kommentarer: