fredag 31 juli 2015

SAOL Släng Dig i Väggen

Så kom onsdag till Pride House och innan invigningen drog igång i parken hann vi med en hel del. Suzann Larsdotter höll en föreläsning om ordens inverkan och det nylanserade: Klittra.

Det är kanske inte så ofta en tänker på vilken inverkan ord har, att de påverkar attityd och inställning till saker som en inte ens har tagit ställning till. Värderingar och handlingar grundas lätt baserat på de konnotationer som tillskrivits dem utan din medvetna kännedom. Se bara hur fitta och kuk används som förolämpningar och fula ord, mödomshinna gett upphov till myter och missförstånd, och bög fortfarande klangar negativt i mångas öron. Semantiken berättar att orden fått genomgå en hel revolution för att komma att betyda vad de betyder idag, och många är fortfarande i revolt. Detta är något RFSU arbetar aktivt med, att skapa nya ord som tidigare uteblivit för en anledning eller en annan (vanföreställningar och rädsla), samt tillskriva nutida meningar till ord vars innebörd har färgats av heteropatriarkala fördomar.

För att fylla det tomrum av icke existerande ord om kvinnor och barns sexualitet, transfrågor och mycket mer, är det upp till oss alla att engagera sig, ta upp medlemsdrivna frågor, ställa frågor och fundera på om en själv har ord som en tycker behövs. Det är det enda sättet att driva fram ett språk som inkluderar alla. Vi är så smått på väg men mycket saknas ännu.

I det tidiga 2000-talet lanserade RFSU Malmö i ett projekt om barns sexualitet (här) som gav oss ordet snippa. Det kom senare in i Svenska Akademins Ordlista, runt 2006. Tidigare hade det inte funnits ett vedertaget samlingsnamn på det biologiska könet hos barn med just snippa. Före detta hade ord hittats på till höger och vänster, gått i arv från mor till dotter som en släktklenod med allehanda förklaringar till varför det hette just så. Puppla, muffin, fiffi, mus, framstjärt, kissen, kisselisa, mutta, tissekonen... kärt barn har många namn. Men det blir problematiskt när det ska talas om i sammanhang där läkare eller någon annan som inte vet om att du döpt din snippa till Fiffi eller att du kallar den pee-pee berörs. Nu finns i alla fall snippa och alla vet vad du talar om.

Ett annat ord som fött missuppfattning, och gjort mer skada än nytta är mödomshinna. Inte bara av ordet hinna får vi en bild av något som måste gå i sönder och göra ont. Men även ryktbarheten runtikring den så kallade mödomshinnan skapar problem och stigmatisering. Konceptet om oskuld och det som ett sätt att skuldbelägga sexuellt beteende kan direkt relateras till mödomshinnan som något man kan bli av med och aldrig kommer tillbaka. Det enda som ska spräckas och göras av med här är myterna om mödomshinnan och oskuld. Ordet slidkrans däremot erbjuder en verklighetsankrad förklaring.

Dikt om att göra slut från RFSUs tält i Pride park
När oskuld redan är på tal kan vi ju ta tillfället i akt och begrava detta föråldrade uttryck. Vila i frid säger Suzann Larsdotter och vi håller väl alla med. För det första är det vida accepterat att oskulden bara försvinner vid omslutande sex, gärna heterosexuellt, och att behöva tydliggöra varför detta är ett problem behöves knappt. Men vi gör det ändå, vad är sex? Vem har bestämt vad sex innefattar och hur detta relaterar till konceptet med att förlora oskulden? Samkönat sex, solosex, sex med dildos och vibratorer eller oralsex räknas oftast inte alls. Så med den logiken är alla flator oskulder, kan någon meddela dem, de har säkert något att säga till om det? Problematiken fortsätter i sättet oskulden värderas, hos flickor är det något att vara rädd om och att spara för när den är borta sjunker du i värde. Hos killar är det raka motsatsen, statusen stiger mot skyarna om du har förlorat oskulden. Det kan även få direkt medicinska konsekvenser i form av hedersrelaterat våld och förtryck, ingrepp för att rekonstruera mödomshinnor. Så nej tack, vi säger adjö till oskulden.

Många ville även att orden kuk och fitta skulle hänga på oskulden till graven, RFSU hade en annan tanke. År 2002 nylanserades orden, nu med en positiv bibetydelse, och med dem kom de två böckerna Fittfakta och Kukkunskap. Att ta tillbaka ord som fitta och kuk är viktigt då de är helt utmärkta ord att använda som tyvärr fått ett mindre bra rykte som vulgära. Att låta dessa två ord vara fortsatt associerade med negativa betydelser är inte önskvärt då det redan finns för mycket negativitet kring ämnet sex. Det gäller att ta tillbaka, bygga upp och fylla tomrummen.

Att fylla luckor börjades det så smått göras när RFSU vid kongressen år 2013 uppmärksammade bristen på ett ord för kvinnlig onani. I november 2014 fick vi ordet Klittra, som vann med 30% framröstat i en demokratisk process. Cirka 200 unika ord hade skickats in och i slutet stod det mellan Klittra med 30%, Pulla med 16%, Runka med 7%, Scrolla med 6% och Selfa med 5%. Att kvinnors sexualitet anses vara mer olovlig speglas i avsaknaden av ord. Det måste kunna pratas om män och kvinnors sexualitet på samma sätt och då behövs ord till båda. 

Kritik som har mött ordet är att det fokuserar just på ordet ''kvinnlig onani'' och att det stämmer från ordet klitoris när alla kvinnor inte har fitta eller klitoris. Att vara ickebinär med fitta men inte kunna identifiera sig med kvinnlig onani var också problematiskt. Svar på denna kritik kom från publiken och tydligen hade detta diskuterats under kongressen när ordet lanserades, men på grund av tidsbrist hade det inte bestämts något angående just transklitorisen, att vara ickebinär med fitta och transfrågan i relation till Klittra, men det kommer så småning om. Att vara med och påverka kan alla, frågor och kritik är viktigt och kommer leda till en bredare repertoar av transinkluderande ord, något som också fattas för tillfället. Suzann Larsdotter passar då på att säga att det inte finns någon som helst förbehåll för vem som får använda ordet, det finns för alla precis som att en kvinna kan runka om hon vill det så kan en kille Klittra om han känner för det.

Ordet har trots sin tidiga fas fått ett allmänt bra välkomnande, inte bara i Sverige men också internationellt. Tidningar som the guardian, marie claire, huffpost women, metro news, jetzt.de har alla publicerat artiklar om fenomenet. Mångfald för positiva sexuella termer och begrepp är något som bara kan uppskattas. Sättet vi använder ord på återspeglar vardagen på sätt som kanske inte är uppenbart vid första anblick. Men vi kan nu börja återupptäcka klitoris med kunskap och fokus på kvinnliga könsorgan med ett nomenklatur som reflekterar den kvinnliga sexualiteten på samma sätt som det gör den manliga.

Inga kommentarer: