lördag 4 augusti 2012

Vapen och natursköna könsorganHallongrottan, draken, mums-mums eller geväret – vad kallar du helst ditt könsorgan för? Och varför har kuken och fittan fått så olika typer av namn? Det resonerade deltagarna om på dagens workshop i tältet.

Tone Solbeckar från RFSU Linköping, skriver inte bara här på bloggen under Stockholm Pride. På fredagen höll hon i en workshop om språk och sex i Pride Park-tältet.

Första momentet bygger på sexnoveller – flera från vår egen tävling – men könsorden är borttagna. Istället får deltagarna prova att stoppa in olika könsord på slump. Då kan det bli meningar som ”Stå nu mot väggen lika fint som din blomma står”. Poängen är att deltagarna får diskutera laddningen i olika ord.


På skrivbordet i tältet finns en tabell där besökarna får skriva in alla könsord de kan komma på under olika kategorier så som pinsamma, präktiga, matiga och blöta, för att nämna några exempel.

– Det finns ganska många ord under kategorierna gamla och elaka, men bara ett enda i nytt – ordet snippa, säger Tove. Det verkar inte råda någon större nyproduktion så det borde finnas utrymme för fler.

– Men jag är i alla fall stolt över att se orden kuk och fitta, som RFSU valt att använda, under kategorin mäktiga, säger hon.


Som underlag för sin workshop har Tove använt sig av boken Kung karl och kärleksgrottan av Karin Milles. Författaren har samlat in mängder av olika svenska könsord och resonerar kring manligt och kvinnligt utifrån dem.

– Enligt mig så gör vi väldigt tydlig könsskillnad på våra könsord. Det är väldigt få ord som är okönade, säger Tove.

Hos det kvinnliga könet kanske man vill framhäva små saker med namnet, så som blomman, musslan eller musen. Men hos männen kanske man hellre vill ha namn som draken eller elefanten.


Tove berättar att växtnamn på könsorganet är väldigt kvälligt, exempelvis busken, rosen eller blomman, och frågar de andra vad det kan bero på.

Formen föreslår någon, en annan påpekar att det kanske finns en vilja att associera kvinnan med naturen. Tove berättar att platser är en annan grupp namn som bara finns till kvinnors könsorgan.

Exempel är grottan, dalen och diket –det kan tänkas ses som något som finns där, det ligger och väntar, och det är något som går att uppsöka.


Mannens könsorgan har däremot flera namn associeras till vapen.

– Varför skulle man vilja associera sin kuk med namn som pistolenbatongen och generalen, frågar Tove deltagarna.

De utstrålar kraft, styrka och makt var en kommentar. En annan påpekade att orden känns aggressiva och hotfulla.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att min dotter har hittat ett underbart namn på sin snippa, hon var nog bara 4 år när hon berättade att den heter - Privata Mimmi! :-)

Anonym sa...

Man undrar hur märkligt Pride har blivit när man vänder och vrider på allt in absurdum?

Daniel Ivarsson sa...

Ja du Bo Grahn, det är också märkligt att vissa personer blir så kränkta av det.