måndag 31 mars 2014

Behöver lära oss prata med killar

Nu har Skolverkets konferensturné om ämnesintegrerad sex- och samlevandsundervisning anlänt till Skövde. Vi håller till på Billingehus med en fantastisk utsikt över stan och slätten.

På en vägg inne i konferensgården finns en utsmyckning med Tommie Smith och John Carlos, amerikanska OS-medaljörer på 200 meter i Mexiko City 1968. Vid prisceremonin protesterade de mot rasdiskrimineringen i USA genom att höja sina knutna, svartbehandskade nävar i luften. Konstverket är ju passande i sammanhanget, eftersom vår konferens givetvis tar upp diskrimineringsfrågor.Den första vi pratade med här var Gunilla Lorentzon-Hvass, skolsköterska på Vasaskolan (7-9-skola) i Skövde.

- På vår skola har vi sex och samlevnad inkluderat i NO. Vi på elevhälsan har så omfattande basverksamhet med vaccineringar och annat, så vi hinner inte med det förebyggande arbete så som vi skulle vilja.
- Vi har hälsosamtal i årskurs 7 och då tar vi upp lite om pubertet, mens och så vidare. Men vi pratar ju faktiskt inte direkt med killarna om detta, så det skulle vi behöva lära oss mer om. De får ställa frågor om de vill – men det gör de ju inte självmant … Vi ger alla, både killar och tjejer, tips på hemsidor, som Umo, RFSU och andra.
- Vi har en aktiv likabehandlingsplan och åtgärdsprogram i händelse av trakasserier och övergrepp.Inga kommentarer: