måndag 3 mars 2014

"Fittor är fina"


Trots att konstnären Ylva Maria Thompson hade den andra programpunkten under Fittfestivalen så hade hon sålt slut på sina muttgjutarkit redan innan föreläsningen började. "Fittan i konsten- från Stenåldern via Courbet till Annie Sprinkle och Postporn" var namnet på föreläsningen som tog sin utgångspunkt i en fransk grotta och en ristning som arkeologer gissar föreställer en fitta. Ylva Maria gjorde ett flertal nedslag i historien och berättade även om hennes egna avgjutningar av fittor.
- Fittor är fina, de är olika och de är fina, och då ville jag visa det för alla, säger Ylva Maria om de  avgjutningar av etthundra kvinnors fittor som hon gjorde mellan 1998-2000 till utställningen Anonyma Exhibitionister.
- När jag var färdig så var det jättemånga som frågade mig "Kan inte jag få vara med på ditt projekt? Jag vill också bli avgjuten". Jag hann ju inte! säger Ylva Maria och skrattar. 
Så hon skapade muttgjutarkit till dem så att de kunde göra avgjutningar själva.

På frågan varför hon tackade ja till att medverka på Fittfestivalen skrattar hon högt och svarar, som om svaret vore självklart:
- Nej men det är ju en fittfestival herregud!

Hon berättar att hon blev tillfrågad att hålla ett föredrag och att hon då kände att hon ville belysa fittan i konsten, att det finns mycket fitta i konsten som inte lyfts fram. Hon resonerar vidare om detta för att landa i:
- Det viktiga är, tycker jag, enligt mitt sätt att se det, att ta bort skam. Det är det absolut allra viktigaste, säger hon med eftertryck.

Text: Linda Israelsson

Inga kommentarer: