måndag 24 mars 2014

"Skolverket måste ju veta hur det går till!"


Lotta Wickenberg, Jens Wickenberg och Eva Ingebrigtsen.

Nu har Skolverkets konferensturné ”Sex och samlevnad – en pusselbit i ämnesundervisningen” kommit till Östersund. Staden grundades 1786 av Gustav III och har idag runt 45 000 invånare och av dem har närmare hundra personer som jobbar i skolan samlats på Clarion för konferensen.

Jag fångar Ma- och Nk/NO-lärarna Lotta Wickenberg och Eva Ingebrigtsen på Jämtlands gymnaiseum och Jens Wickenberg på  Lugnviksskolan (F-9-skola) vid kaffebordet innan konferensen startar. De är här för att fortbilda sig.

– Sex och samlevnad ingår ju tydligt i Nk-kursen på gymnasiet nu men vi fick inte något om detta i utbildningen, säger Lotta. 
– Och Skolverket måste ju veta hur det ska gå till, säger Eva och skrattar.

Det visar sig dock att Eva och Lotta har gått fortbildningar tidigare, som Jämtlands läns landsting har anordnat.

Lotta påpekar att naturkunskapen har blivit ett mer samhällsvetenskapligt inriktat ämne med läroplanen från 2011. Hon menar att det har gjort att det är lättare att få med eleverna. Å andra sidan, säger Eva, har det har gjort det lite svårare också att undervisa, kanske särskilt för lite äldre lärare.

Till skillnad från Lotta och Eva fick Jens i alla fall lite sex och samlevnad under sin lärarutbildning i Umeå.

– På vår skola jobbar vi nog lite mer med sex och samlevnad i NO än i andra ämnen, tror jag, eftersom vi pratar om kroppen och pubertet. Ibland har vi gemensamma teman en vecka, då vi jobbar ämnesövergripande,  till exempel kärlek. Nej, vi har ingen fast grupp för sex- och samlevnadsundervisningen, säger han. Men vi är en liten skola, vi är bara två biologilärare. Inga kommentarer: