torsdag 11 oktober 2012

Första kvällen i Krakow! Studiebesök på kriscentret Ośrodek Interwencji Kryzysowej.

 Igår eftermiddag fick vi kontakt med  Marta, som är psykolog och arbetar på kriscentret Ośrodek Interwencji Kryzysowej  här i Krakow. Hon framstår som väldigt öppen och flexibel, som tar emot oss med så kort varsel utan att veta så mycket om vilka vi är. Kriscentret stödjer människor med många olika typer av problem, men personer som drabbats av psykologist, fysiskt och sexuellt våld inom familjen är en stor del av dem. Hon hade möjlighet att ta emot oss för ett besök redan samma kväll, så vi gick dit allihop för att träffa henne och höra mer om hennes arbete.
 
Kriscentrets lokaler, som är centralt belägna i gamla staden, har en öppen mottagning dygnet runt och tar emot besökare i vackra samtalsrum med högt i tak. Vi går flera trappor upp och där tar Marta emot oss, i det enda rum som är stort nog för att rymma oss alla - som hon själv uttrycker det.
 
 
På kriscentret arbetar runt 20 personer, varav de flesta är utbildade psykologer. De har öppen mottagning dygnet runt och tar emot oanmälda besök samt erbjuder hjälp och stöd via telefon. I byggnaden finns också ett akutboende dit människor får komma när de inte har någon annanstans att ta vägen. Kriscentret håller också i regelbundna stödgrupper samt gruppterapi. Verksamheten är finansierad av kommunen.
 
Marta beskriver hur det har skett en förändring i synen på familjevåld de senaste åren. Personer som har utsatt sin familj för våld och blivit anmälda för det, blir registrerade - vilket ger myndigheter möjligheter att i större utsträckning kontrollera våldsförövaren och skydda de våldsutsatta. Vi återkommer till detta ämne flera gånger under samtalet och det är tydligt att famljevåld är en stor del av deras arbete på kriscentret.
 
Vi diskuterade mycket sociala frågor med Marta, om krisinterventioner och vilka typer av problem hon möter i sitt arbete på kriscentret  Ośrodek Interwencji Kryzysowej. 
 
Idag har vi haft sexualkunskap med polska studenter som pluggar svenska, försökt få tag i Anna Grodzkas stab och ikväll ska vi träffa en person från polska hbt-organisationen Committee Against Homophobia - men mer om allt detta kommer i senare inägg...


Inga kommentarer: