fredag 12 oktober 2012

Middagsdejt med representant för Campaign Against Homophobia

Till middagen igår hade vi sällskap av Agata Loewe som arbetar som sexolog och psykolog för Campaign Against Homophopbia, en nationell organisation som har sitt huvudkontor i Warzawa. Agata har studerat vid ett väldigt sexliberalt och radikalt universitet i Kalifornien, men har varit tillbaka i Polen i ett par år. När hon kom tillbaka letade hon upp personer och aktörer som är engagerade på olika sätt inom det som i vida termer kallas ”The Sex Positive Movement” och lärde på så sätt känna Warzawas hbtq-kretsar. När vi frågade om det var svårt att komma i kontakt med folk som arbetar med frågor kring sexualitet blev svaret: ”When I spread the word, they came to me”.

Just nu är hon i Krakow för att utbilda blivande lärare inom ramen för Campaign Against Homophobias arbete. Hon håller också öppna normkritiska workshops om samliv och sexualitet för alla som vill komma. Det senare är en del av hennes eget projekt som fortfarande är ganska nytt. Ett projekt som hon gärna pratar om, men i något kryptiska ordalag då hon inte vill att någon snor hennes idé. Projektet syftar till att samla mängder av aktörer – organisationer och personer – som arbetar normkritiskt och upplysande om sexualitet, sex och kroppen. Hon är väldigt öppen för olika typer av samarbeten och poängterar om och om igen att hon gärna vill hålla en fortsatt kontakt med oss.

Eftersom att hon i sitt dagliga arbete arbetar mot pedagoger och psykologer varierar det väldigt mycket var hennes arbete är efterfrågat och var hon inte är välkommen. Flera katolska universitet släpper inte in henne, och de psykologförbund som är kopplade till ”omvändningsrörelsen” (som har ett starkt fäste i Polen) vill inte heller arbeta med henne.

En stor del av Agatas engagemang kommer ur en frustration över att det polska samhället är så sexfientligt. Hon väljer i sitt arbete att fokusera brett, hon talar hela tiden om alla som inte passar in i en heterosexuell tvåsamhetsnorm, som i Polen dessutom vilar mot en värdekonservativ grund. Det betyder i realiteten att Agata arbetar med hbtq-aktivister, bdsm-utövare och sexualupplysare med flera. Hon är själv sexualupplysare i skolorna för organisationen Ponton, som vi träffar när vi är här. Hon arrangerar även en festival för regnbågsfamiljer.

I det här blogginlägget kan du läsa mer om Campaign Against Homophobias arbete. Bilden visar en artikel om Agata i senaste numret av den polska hbtq-tidning som vi hittar på våra lokala barer och caféer!

Inga kommentarer: