lördag 13 oktober 2012

Ponton, en livbåt i sexualupplysningsträsket!

Igår mötte fyra av oss upp med Paulina Wawrzyńczyk, som arbetar ideellt i sexualupplysningsorganisationen Ponton. Ponton har funnits i tio år och startades av en grupp aktivister som ville förbättra sexualupplysningen bland polska ungdomar. Idag består organisationen av runt 20 volontärer. De är baserade i Warsawa och en av deras främsta uppgifter är att hålla sexualupplysande workshops i skolor. Utöver det svarar de också på frågor rörande sex, preventivmedel och relationer via telefon och i ett forum på deras hemsida. Det finns få organisationer i Polen som arbetar med sexualupplysning och Ponton är den största och mest välkända inom detta område.

Paulina berättar att för att få prata med ungdomar i skolor så måste lärarna själva bjuda in dem. En del gör gärna det, för att själva slippa prata om sex eller för att de vill att ungdomarna ska få mer kunskap, men på skolor som är mer konservativa kan det vara väldigt svårt för dem att bli inbjudna. I egenskap av den största sexualupplysningsorganisationen i Polen så förklarar Paulina att de regelbundet blir uppringda av TV och tidningar för att ge expertutlåtanden - och på så sätt har de fått positiv publicitet och kan nå ut till fler. Vi frågar om de har planer på att utöka Pontons verksamhet till fler städer? Paulina förklarar att det krävs mycket tid och resurser, och eftersom de inte får pengar av polska staten så är det i nuläget väldigt svårt.


Det var väldigt intressant att höra om hur organisationen konkret går till väga när de träffar skolungdomar. Liksom skolinformatörerna från RFSU Stockholm så möter de elever mellan 12-18 år. Lektionerna varar i 90 minuter. Vad som tas upp under passen skiljer sig dock åt, i den polska kontexten är många ämnen omöjliga att prata om. Paulina berättar att de egentligen bara kan prata om preventivmedel, könssjukdomar och "patienträttigheter" (tester, behandling osv.). Eftersom abort är illegalt och totalt tabubelagt så saknas det helt utrymme att informera ungdomarna om detta. Istället lägger Ponton tid och resurser på att upplysa ungdomar om preventivmedel.

Paulina berättar att för att få recept på t ex. p-piller innan 18 års ålder så måste ungdomar ha sina föräldrars tillåtelse - vilket kan försvåra tillgången på preventivmedel för många minderåriga. På skolor får Ponton oftast inte dela ut kondomer, men vid särskilda tillfällen - som på alla hjärtans dag, vid skolstarter och på festivaler - ser de till att finnas ute på stan och då går det lättare.

Det var inspirerande att träffa Paulina - att få höra henne berätta om klimatet i Polen rörande sexualundervisning och förstå vilken enorm motvind hon och organisationen jobbar i. Innan vi skildes åt berättade hon att ordet "ponton" betyder livbåt. Följ länken för att se ett exempel på hennes livräddande insatser (Paulina pratar om sexuella myter på en polsk undervisningssajt).

Vill du veta mer om sexualupplysning i Polen? Läs Pontons rapport "What Does Sex Education Really Look Like in Poland?" från 2009.
På väg till mötet med Paulina.

Inga kommentarer: