måndag 15 oktober 2012

Inspirerande och drabbande besök på Anna Grodzkas Krakowkontor

I fredags eftermiddag fick vi äran att besöka Anna Grodzkas kontor i Krakow. Ett besök vi hoppats på, men inte riktigt vågat tro skulle kunna genomföras. Efter ett par extra telefonsamtal under veckan fick vi dock till en tid och blev väl bemötta av en strålande stolt och inspirerande verksamhetschef och två volontärer. Vi har märkt under veckan att alla aktivister och politiskt aktiva vi möter mer eller mindre känner varandra. Något som hjälpte oss att få till det här mötet, och gör oss både tacksamma, glada och lite ledsna över faktumet att NGO-världen inte är större här.

Anna Grodzka, vars kontor vi besökte men inte träffade, är en stor politisk stjärna! Hon har en gedigen aktivistbakgrund, fram för allt inom transrörelsen och mer specifikt Transfusion. När hon valdes in i det Polska parlamentet för nästan exakt ett år sedan var det tredje gången någonsin som en transperson svors in i ett nationellt parlament. Samtidigt svors en öppet homosexuell man in för första gången i Polens historia, Robert Biedrón som representerar samma parti som Anna Grodzka, the Palikot Movement. Partiet är grundat av en gammal politisk vilde och drämde till med mängder av, främst unga, röster i förra årets val. Det har främst blivit en plattform för vänsterinriktande och liberala politiker och aktivister. Alla vi pratar med under veckan uttrycker det som att folk får tycka vad de vill om resultatet, oavsett åsikt har det förändrat det politiska klimatet. Och fram för allt har Anna Grodzka förändrat politiken genom att representera något annat än de värdekonservativa män som annars är de som syns i polsk politik. 

Anledningen till att kontoret finns i Krakow, vid sidan av det stöd hon har i Warzawa, är att hon är vald från Krakow, vilket adderar lite extra krydda till den position hon besitter. Krakow är inte bara känt för att vara en kulturell och akademisk smältdegel, utan även för att vara en konservativ katolsk samlingspunkt. Staden är oerhört stolt över att den förra påven har sin bakgrund här, och faktumet att Anna Grodzka valdes som politisk representant för the Palikot Movement just härifrån svider i ögonen på många. Rent konkret betyder det att kontoret vi besöker ansvarar för att bevaka lokala myndigheters arbete och finnas till hands för medborgare som behöver stöd eller vill uppmärksamma olika frågor. Det politiska fokuset ligger på social rättvisa, man deltar nu i ett parlamentariskt forum som heter FAIR som syftar till att hitta nya lösningar genom att ta ett socialt ansvar inom ramen för det marknadsliberala systemet. Olga, verksamhetschefen som sitter ner med oss, berättar dock med skräckblandad förtjusning hur Anna vill göra allt, för alla, hela tiden, och att det nu så här ett år efter valet börjar bli hög tid att utvärdera och prioritera. Att hon går in så brett hör dock samman med att hon blivit en symbol för alla frågor som rör social rättvisa på den annars homogena och konservativa politiska kartan. Det finns med andra ord oerhört höga förväntningar att införliva.

Inga kommentarer: