söndag 21 augusti 2011

Rätt svar - Sant eller falskt om hiv och andra STI.

Just nu håller vi som bäst på med utvärderingarna efter årets Stockholm Pride. Vi samlar intryck, skriver in nya medlemmar i registren och skickar snart ut fem exemplar av Ottar och kärleken (Norstedts förlag) till er som vunnit vår tävling "Sant eller falskt om hiv och andra sexuellt överförbara infektioner (STI)".

Här kan du se påståenden och svar. Utöver att svara rätt på frågorna skulle alla tävlande också pricka ett virus/en bakterie i en korg.

1. Det går att få en sexuellt överförbar infektion vid första sexuella kontakt.
Svar: SANT. Det har inget att göra med hur mycket sex en person har haft, utan om personen har sex på ett sådant sett att det finns risk för överföring av STI, det vill säga när slemhinna-slemhinna eller slemhinna-kroppsvätska kommer i kontakt.

2. HIV och AIDS är två olika men närbesläktade sjukdomar som angriper kroppens immunförsvar?

Svar: FALSKT. Hiv (humant immunbrist virus) är det virus som personen får, medan aids (förvärvat immunbristsyndrom) är ett stadium som den hiv-positive kan nå - när viruset angripit och brutit ner kroppens immunförsvar.

3. Klamydia och gonorré är exempel på bakterieinfektioner som kan behandlas med antibiotika.

Svar: SANT. En 10-dagars antibiotikakur är den vanligaste behandlingen mot gonorré och klamydia. Trots att de kan självläka så behandlas infektionerna för att undvika överföring till andra, och för att risken att få andra infektioner ökar kraftigt om en redan har en infektion i kroppen.

4. Det går att testa sig för hiv direkt efter sexuell kontakt som inneburit risk för överföring (analt/vaginalt samlag, oralsex till kuk) och få ett korrekt svar.
Svar: FALSKT. När en testar sig för hiv är det kroppens egna antikroppar (mot viruset) som mäts, och det tar olika lång tid för olika individer att bilda dessa, allt från 2-12 veckor. Så efter 12 veckor är det möjligt för alla att testa sig och få korrekt svar på ett hiv-test.

5. Följande könssjukdomar faller under smittskyddslagen, vilket innebär gratis testning samt gratis och obligatorisk behandling vid behov: hiv, klamydia, hepatit B & C, herpes samt kondylom.
Svar: FALSKT. Av dessa faller följande under smittskyddslagen: hiv, klamydia, hepatit B & C, gonorré och syfilis.

Utslagsfråga: Hur många knottror har en Näkken-kondom?
Svar: 450 stycken.

Vinnarna blev Richard Krejstrup, Ludvig Foghammar, Oskar Mann, Karolin Petersson, Cassandra Palm.

fredag 19 augusti 2011

sexochsamlevnad.nu & colour of love

I lycko-kakorna som delas ut i Sex på kartan-tältet på Ung08 står budskap som är specialskrivna för kampanjen Sex och samlevnadsdagen som infaller den 28 september.

Tappra ungdomar står och köar i ösregn för att få sexualundervisning i Colour of love-tältet av projektledare Balder Klett Sarmentero (bilden) och andra informatörer från RFSU, RFSL och RFSL Ungdom.

Vem bestämmer hur jag ska ha sex?


Mina Gäredal, RFSL Ungdom, fick en härlig spontanapplåd av ungdomarna efter sin mini-föreläsning "Vem bestämmer hur jag ska ha sex?" i Sex på kartan-tältet på Ung08.

Besök av ordförande

Förbundsordförande för RFSU, Kristina Ljungros, besöker Sex på kartan-tältet i Kungsträdgården under Ung08.

Hallå där Fredrik och Johanna!

Fredrik Stillerud och Johanna Andersson jobbar i RFSU Stockholms Colour of Love tält på Ung 08-festivalen. (Foto Gustav Ahlgren.)


Vad är roligast med att jobba i tältet?


F: Kidsen!

J: Ja, alla nyfikna ungdomar. Och att många tycker att vi är roliga!


En vanlig fråga från besökarna?


F: "Kan vi få en kondom?"

J: "Vad finns det för kondomsorter?"


Exempel på något som många av besökarna inte vet?


F: En grupp visste inte vad klitoris var för något.

J: Ja, många vet inte det. Kidsen är också ofta omedvetna om likheterna som finns mellan könsorganen.


torsdag 18 augusti 2011

Tjuvlyssnat...

Lite vad som hört sägas Sex på kartan-tältet på Ung08:

- Jag skulle vilja att vår skolsköterska sa "bröst" istället för "melonerna".
- Den här filmen har jag sett i skolan, den är skitbra!
- Det är ju viktigt att man får sån här information även om det är pinsamt ju.
- Jag har redan gjort tipspromenaden tre gånger, jag vill bara åt kakan för jag är hungrig.
- Ååååh kolla vad dom gör på filmen!!
- Kom! Vi går in och kollar på Sex på taket.
- Är det här tältet barnförbjudet?

Fullsatt salong i tältet


Ungdomar på Ung08 trängs i filmsalongen i vårt tält för att se den kristallnominerade filmen Sex på kartan

Kondomer och ungdomar


"Kan jag få kondomer här?" är den vanligaste frågan vi får från förbigående undgomar. Att ungdomar frågar efter kondomer är väldigt bra. Det är inte mindre viktigt att använda kondomen på rätt sätt. Just hur man sätter på en kondom, vad gör man men kondomen efter sex och massa annat intressant berättade Jonas i sin föreläsning "Kondomfakta". Roligt att se så många händer som ville ha kondomer av Jonas.

Hur lång är klitoris? Frågor från tältet

Det är kul att se så många ungdomar är nyfikna på sex och samlevnadstältet. Många valde att göra en tipspromenad med frågor om sex och samlevnad. Lite fniss är det, men oftast tas alla frågor på allvar.

Frågorna som ungdomarna tyckte var svåraste var längden på klitoris och hur många liter en kondom kan innehålla. Samtidigt bjöd de svåraste frågorna för en diskussionsstund med personalen. Till exempel, kunde man komma fram till plakaten "sätt klittan på fittan" och prata både anatomi och njutning. Och få en lycko-kaka med sex och samlenadsbudkap.





Dagen bjöd på sol och regn samtidigt men det var inget hinder för kramar och lite hångel.

onsdag 17 augusti 2011

Tipspromenad

I Sex på kartan-tältet finns en digital tipspromenad. Efter rättning och diskussion med tält-personalen får alla en lycko-kaka med positiva budskap som är specialskrivna för kampanjen Sex & samlevnadsdagen.
Sista frågan i tipspromenaden lyder: "Vad tycker du är viktigt med sex- och samlevnadsundervisningen?" Bland de öppna svaren under tisdagen fanns:
– Att man vet saker innan man har sex första gången.
– Att man lär sig något. Och att lektionen tas seriöst.
– Att man lär sig hur man tar på en kondom.

Kvällspoesi


Framåt kvällen kommer de stora poeterna fram.


Hallå där Tina Wilhelmsson!


Tina Wilhelmsson representerar RFSU i Utbildningsradions tält under Ung 08.

Vad gör RFSU i UR:s Sex- och samlevnadstält?

- RFSU är med i kampanjen Sex- och samlevnadsdagen den 28 september, och här i tältet är vi med och visar filmen Sex på kartan, som igår blev nominerad till tv-priset kristallen! En gång om dagen står också RFSU för en miniförläsning här i tältet. Hittills har vi haft kukkunskap och fittfakta. Vi ska också ha om slidkransen, lust och kondomkunskap.

Vilka reaktioner har filmen fått?

- Ungdomar pressar sig in fast det är fullsatt inne i tältet, för att få se filmen! Många säger glatt "den här har vi sett i skolan!" och går sedan in för att se på filmen och andra sitter helt fängslade och bara gapar under filmen.

Ung 08 onsdag




Några besökare undersöker hur mycket luft som går i en kondom: "Kolla vad gullig den är med prickar på!"





Colour of Love-informatören Ivan laddar upp inför kvällens pass!


Köbildning utanför RFSU Stockholms Colour of Love-tält.



En vanlig dag i Colour of Love-tältet på Ung 08.





Samma rättigheter


Just nu pratar Emelie Mire Åsel, ordförande för RFSL Ungdom: 'Samma rättigheter ska gälla alla!' I 'Sex på kartan'-tältet på Ung08.

Att jobba i tältet

Cecilia Mälhammar, webbredaktör på UR, är en av de som står i Sex på kartan-tältet.
– Det är jätteroligt att vara här och få träffa vår målgrupp, säger hon.
Många av besökarna fnissar lite i början av filmen, men ganska snart är det knäpptyst i den lilla "salongen".
– Det är spännande att se hur ungdomarna reagerar på filmen och intressant att svara på deras frågor efteråt, säger Cecilia.

Bilder från tisdagen

Såväl Colour of love-tältet som Sex på kartan var mycket välbesökta under tisdagen. Klockan 13 idag kör vi igång igen!








tisdag 16 augusti 2011

Fråga Umo

















Johan Nilsson från Umo svarade på frågor direkt från publiken: "Kan man bada när man har mens?" och "Hur stor blir en snopp?" var några av dem.

Ung08

Nu har Ung08 dragit igång i Kungsträdgården i Stockholm. RFSU medverkar i Colour of love-tältet och Sex på kartan-tältet. Här kan du få svar på frågor om sex och samlevnad, se på film, lyssna på miniseminarier och bygga dikter. Välkomna!


måndag 8 augusti 2011

BDSM & feminism

Emma Wieslanders seminarium om BDSM och feminism - ett samarbete mellan RFSU och RFSL - var fantastiskt välbesökt med tanke på att det ägde rum en sen fredageftermiddag.

Emma Wieslander inledde med att introducera begreppen BDSM och feminism på under tio minuter. Imponerande! Hen förklarade att seminariet var viktigt eftersom vi lever i en könsmaktsordning där människor överordnas och underordnas på grund av kön. Vi lever också i en verklighet där våld i nära relationer är allför vanligt och där majoriteten av alla våldtäkter sker hemma hos någon.

Eftersom ämnet är ett sådant där en kan ha olika åsikter och tycka olika, fick vi deltagare utrymme att diskutera olika frågeställningar med varandra. Bland annat: Riskerar vi att förstärka könsroller genom att leka med dem? Och om BDSM skulle påverka jämställdheten negativt, är det i så fall skillnad mellan samkönade BDSM-relationer och olikkönade?

Emma Wieslander avslutade med att tala om olika "glasögon" och att BDSM-utövare ofta har särskilda "glasögon" genom vilka en kan se roller och relationer tydligare även i sitt liv utanför BDSM-utövandet eller -kulturen.

lördag 6 augusti 2011

Vinnare i tävlingen!

Hela 900 tävlande och nu är det dags för att kora vinnaren i årets tävling "Global sexaktivism"! Vinnaren blev Gabriella Boijsen!

Här kommer de rätta svaren:

GLOBAL SEXAKTIVISM

Fråga 1) 1. Brasiliens förbud mot samkönade sexuella handlingar ströks 1830.

Fråga 2) X. Singapores största hbt-organisation heter People like us.

Fråga 3) 1. I juni blev samkönade äktenskap lagligt i New York, USA. Delstaten blir den sjätte i landet. Sedan tidigare är samkönade äktenskap möjligt i staterna Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire och Vermont, (samt distriktet Columbia). New York är dock den största av de sex.

Fråga 4) 1. Danmark var det första EU-land som tog bort sjukdomsdiagnoserna sadism och masochism.

Fråga 5) 2. Sydafrika blev ett av världens första länder att förbjuda diskriminering på grund av sexuell läggning. Det skedde 1994.

Fråga 6) 1. Urugay blev 2009 det första landet i Latinamerika att legalisera adoption för samkönade par. Argentina och Mexico kom strax därefter (2010)

Fråga 7) 1. Australien
erkände 2010 Norrie May-Welby som världens första könsneutrala person.

Fråga 8) 2. Indiens äldsta queermagasin heter Bombay Dost. Bombay blev centrum för starten av komma ut-rörelsen i Indien och magasinet började ges ut där 1989. Här kan du hitta tidningens hemsida: http://www.bombaydost.co.in/

Fråga 9) FN:s råd för mänskliga rättigheter tog för första gången en resolution som specifikt rör hbt-rättigheter så sent som 2011. 23 länder röstade för, 19 emot och 3 avstod.

Utslagsfråga 10). Thomas Beaties tre barn heter Susan Juliette, Austin Alexander och Jensen James.






fredag 5 augusti 2011

Sex och kärlek i hjärnan



Gustav Nilsonne från RFSU Stockholm höll en föreläsning om sex och kärlek i hjärnan i Kungsans debattält.

Han inledde med att säga att hjärnan är vårt viktigaste könsorgan, men också att sex har funnits mycket längre än hjärnan. "Sex är äldre än våra hjärtslag och andetag." För att ta delat ansvar för avkomman och/eller fästa sig vid en viss partner krävs en mer utvecklad hjärna, som kan känna igen och minnas vem som är ens partner och uppleva motivation att ta hand om avkomman.

Gustav Nilsonne berättade om forskning kring sex och kärlek i hjärnan, men också om hur svårt det är att forska på det. Bland annat kan det vara svårt att få en person som ligger i en stor magnetkamera (som registrerar hjärnaktivitet) att känna kärlek.

Nilsonne berättade att en identifierar sig mer med en person en är kär i, och att en därmed kan uppleva den andras känslotillstånd i sin egen hjärna starkare.

Vi fick också veta att aktiviteten i prefrontal cortex, som står för långsiktig planering, minskar när en är kär och att detta skulle kunna leda till att en blir mindre rationell och konsekvenstänkande när en är kär.

Nilsonne avslutade med att ge sitt perspektiv på forskning om "den homosexuella hjärnan" och att önska ett närmande mellan forskare och sexualpolitiska aktivister.

A lesson in sexuality



Lisa Larsson tog på sig uppdraget att genomföra ett skolinformatörspass på engelska! Hen berättade förstås om könsorganen utifrån RFSU:s böcker Pussypedia och Dicktionary (Fittfakta och Kukkunskap) och om säkrare sex, men i övrigt var det vi som deltagare som fick chansen att brainstorma, göra värderingsövningar och besvara sant-eller-falskt-frågor. Det blev dubbelt lärorikt eftersom vi fick både nya kunskaper om sex och dessutom nya ord på engelska (för dem som inte har det som förstaspråk) och svenska (för dem som inte har det som förstaspråk).

Något som kom upp flera gånger var att det sexuella handlingsutrymmet skiljer sig mellan killar och tjejer, och att detta problem är något som återkommer i stora delar av världen. Även omskärelse och osynliggörande av tjejers onani diskuterades ur olika perspektiv. Tack Lisa, jag lärde mig mycket nyttigt!

40-årig kränkning måste bort

På fredagen hölls ett seminarie om tvångssteriliseringen av personer som genomgår könskorrigering. Ottars redaktionsblogg var där.

"Våld i samkönade relationer större problem än vi trott"

















Ottars redaktionsblogg gick på seminariet om våld i samkönade relationer med Carin Holmberg. Läs referatet här.

RFSU-kliniken vid tältet i Kungsan


Anna-Lena Näsström, barnmorska på RFSU-kliniken var på plats i tältet idag på eftermiddagen. Anna-Lena har jobbat på RFSU-kliniken i ett år och innan dess var det en ungdomsmottagning som gällde i tio år. Anna-Lena tycker att det är intressant att använda sig mer av kunskap om sexualpolitik i mötet med människor på RFSU-kliniken jämfört med på en ungdomsmottagning.

RFSU-kliniken ligger vid Medborgarplatsen i Stockholm och dit kan man söka sig om man är 20 år och uppåt. De erbjuder prover för de könssjukdomar som lyder under smittskyddslagen (klamydia, hiv, gonorré, syfilis och mycoplasma), preventivmedelsrådgivning, sexualrådgivning och psykoterapi.

På kliniken arbetar två barnmorskor, en sjuksköterska, två psykoterapeuter (varav en är psykolog och den andra socionom) och undersköterskor. Ett antal läkare och terapeuter arbetar mer eller mindre regelbundet på konsultuppdrag. Anna-Lena menar att detta kan göra det svårare att få till en teamkänsla men å andra sidan ger det istället en ökad flexibilitet i arbetet.

Om en vill komma till kliniken kan en boka tid via internet eller telefon men de har även drop-in på måndagar (15-19) och torsdagar (8-11). En anmäler sig i receptionen och får sen träffa en barnmorska, sjuksköterska eller läkare. En kan även få tillgång till psykoterapi och kliniken har två psykoterapeuter som huvudsakligen arbetar utifrån psykodynamisk grund.

Mer praktisk och annan info finns att hitta på klinikens sida på RFSUs hemsida. Under tiden Anna-Lena var i RFSUs tält i Kungsan var det flera personer som kom fram och frågade om personliga funderingar kring sexualitet och Anna-Lena verkade trivas med att ge folk råd och tips och lyssna på vad de hade att säga. En fin och engagerad representant för RFSU-kliniken med andra ord.

Normkritisk sexualupplysning på Café Klara




På Pride Sergels scen Café Klara anordnade RFSU en diskussion med sexualupplysarna Sandra Dahlén och Inti Chavez Perez. Ämnet var normkritisk sexualupplysning och vid två-tiden slog de sig ner vid bordet på scenen. Dagens moderator var Petter Forkstam, vice förbundsordförande i RFSU. Sandra Dahlén arbetar som sexualupplysare, frilansande konsult och författare. Sandra har bland annat skrivit böckerna Sex med mera och Hetero. Inti Chavez Perez är sexualupplysare, journalist och författare. Inti har bland annat skrivit böckerna Respekt: en sexbok för killar och Pittstim: 15 berättelser om att vara kille. Petter påpekade i sin inledande presentation att de båda är bland Sveriges främsta sexualupplysare.

Det blev egentligen inte så mycket av en diskussion eftersom de båda sexualupplysarna höll med varandra i mångt och mycket. Dock sa de båda många klok-saker angående normkritisk sexualupplysning och nedan följer en överblick av vad som sas.

Sandra inledde med att ett normkritiskt perspektiv på sexualupplysning är oerhört viktigt. Det finns diskriminerande normer som man inte alltid är medveten om att en uttrycker som sexualupplysare och en får vara uppmärksam på att inte förstärka det som diskriminerar. Visst behövs normer och osynliga regler men det finns en mängd diskriminerande normer som styr vad vi tar upp i sexualupplysning. Normkritisk sexualupplysning tar, menade Sandra, de diskriminerande normerna i beaktande.

Inti ledde in resonemanget på att normkritisk pedagogik betyder att komma in i ett rum och vara medveten om att en inget egentligen vet om de personer en möter, om de tex ser sig som homo eller hetero eller om de ens vill ha sex. Inti försöker som sexualupplysare tänka på vad normkritik innebär i praktiken.

Sandra höll med och påpekade att det i förlängningen innebär vilket förhållningssätt en har som sexualupplysare och att det finns flera olika nivåer att förhålla sig till. En utav farorna är att det blir ett glapp mellan en önskan att vara normkritisk och inkluderande och att göra sig förstådd på ett begripligt språk. Att inte göra det för krångligt med andra ord. Inti menade att det inte behöver vara svårt. Tex kan man titta på vissa böcker som används i skolan där en påstår att sex och reproduktion är samma sak. Det påståendet kan en ju lätt kritisera.

Sandra hävdade att det är viktigt att en som sexualupplysare vågar ta den krångliga utmaningen att försöka ha ett normkritiskt perspektiv på sin sexualupplysning. Kvalitén blir mycket bättre om en inte förtrycker i sin sexualupplysning som tex att sjukförklara saker man inte borde sjukförklara. Hur ser jag som sexualupplysare på det jag förmedlar? Vissa kan vara insnöade på sexuella läggningsnormer, funkisnormer etc. Det är krångligt men absolut nödvändigt att vara medveten om vad en förmedlar.

Inti försökte visa vad som menades genom att använda en metafor. Det kan vara som att bygga en räls som man alltid åker på, man har lärt sig den och den funkar bra. Till exempel kanske en ganska oreflekterat använder vissa ord etc. Om en sen kanske kommer i en situation där en måste byta ord för att anpassa sig till just den målgruppen kan det vara svårt att göra det på volley om en inte tänkt efter före.

Både Sandra och Inti tog upp exempel från processerna då de skrivit sina böcker. Exemplen fick illustrera vikten av att använda sig av ett normkritiskt tänkande samtidigt som en ändå bör bestämma sig för vad det är som en egentligen tar kampen om och vill föra fram. Bland annat valde Sandra att inte ha ett homokapitel i sin bok eftersom det inte var relevant för bokens upplägg. Inti å sin sida ville få in alkoholnormen och sex i sin bok vilket inte alla såg på med blida ögon. Nånstans måste en bestämma sig för vilken kamp som ska lyftas fram, vilket syftet är med boken och vad det är en egentligen vill förmedla.

Fördelarna med ett normkritiskt perspektiv på sexualupplysning framstod som ganska självklara och en kort genomgång av nackdelarna diskuterades efter en stund.

Inti påpekade att problemet när en pratar ur ett normkritiskt perspektiv är att det kan bli så invecklat att målgruppen inte förstår vad en säger. Inti använder sig till exempel hellre av ordet förväntningar än normer när målgruppen är ungdomar. Sandra menade att en nackdel kan vara att vissa normer går förlorade till förmån för andra normer. Ibland vill en vara så normkritisk att en inte vill se kategorier över huvud taget. Det kan vara en fara och det kan bli för flummigt och hamna för långt bort ifrån människor.

Publiken fick sen komma in och ställa frågor till Inti och Sandra och slutligen frågade moderatorn Petter hur de båda vill att sexualupplysningen ser ut om fem år. Inti hoppades att fler kommer att prata mer om sexuella övergrepp på killar och att sexualupplysningen kommer handla mer om det framöver. Särskilt det som händer i gränslandet. Inti tror och hoppas också att de som jobbar med killar kommer ikapp de som jobbar med tjejer. Exemplet Machofabriken visar tex på det.

Sandra menade att njutning har blivit lyft och möjligen kommer en om fem år också ta mer tag i våldet och prata mer om det. Det är viktigt att ta in det i sexualupplysningen men samtidigt får en såklart inte ta bort njutningen. Om fem år, tror Sandra, finns det nog även fler konkreta metoder för en normkritisk sexualupplysning.

torsdag 4 augusti 2011

Dagens aktivist



Namn
Malin

Lokalförening/grupp
RFSU Kristianstad

Hur länge har du varit med i RFSU?
Ungefär ett år.

Vad är det viktigaste ämnet för RFSU enligt dig?
Sexuellt våld och normer kring sexuellt våld. Även avskaffning av steriliseringskravet vid könskorrigering.

Vad är roligast på Pride?
Föreläsningar och att träffa människor!

Önska en låt till RFSU:s bil i Prideparaden.
Då får det bli Eric Amarillos Om sanningen ska fram (Vill du ligga med mig?)