fredag 5 augusti 2011

RFSU-kliniken vid tältet i Kungsan


Anna-Lena Näsström, barnmorska på RFSU-kliniken var på plats i tältet idag på eftermiddagen. Anna-Lena har jobbat på RFSU-kliniken i ett år och innan dess var det en ungdomsmottagning som gällde i tio år. Anna-Lena tycker att det är intressant att använda sig mer av kunskap om sexualpolitik i mötet med människor på RFSU-kliniken jämfört med på en ungdomsmottagning.

RFSU-kliniken ligger vid Medborgarplatsen i Stockholm och dit kan man söka sig om man är 20 år och uppåt. De erbjuder prover för de könssjukdomar som lyder under smittskyddslagen (klamydia, hiv, gonorré, syfilis och mycoplasma), preventivmedelsrådgivning, sexualrådgivning och psykoterapi.

På kliniken arbetar två barnmorskor, en sjuksköterska, två psykoterapeuter (varav en är psykolog och den andra socionom) och undersköterskor. Ett antal läkare och terapeuter arbetar mer eller mindre regelbundet på konsultuppdrag. Anna-Lena menar att detta kan göra det svårare att få till en teamkänsla men å andra sidan ger det istället en ökad flexibilitet i arbetet.

Om en vill komma till kliniken kan en boka tid via internet eller telefon men de har även drop-in på måndagar (15-19) och torsdagar (8-11). En anmäler sig i receptionen och får sen träffa en barnmorska, sjuksköterska eller läkare. En kan även få tillgång till psykoterapi och kliniken har två psykoterapeuter som huvudsakligen arbetar utifrån psykodynamisk grund.

Mer praktisk och annan info finns att hitta på klinikens sida på RFSUs hemsida. Under tiden Anna-Lena var i RFSUs tält i Kungsan var det flera personer som kom fram och frågade om personliga funderingar kring sexualitet och Anna-Lena verkade trivas med att ge folk råd och tips och lyssna på vad de hade att säga. En fin och engagerad representant för RFSU-kliniken med andra ord.

Inga kommentarer: