söndag 21 augusti 2011

Rätt svar - Sant eller falskt om hiv och andra STI.

Just nu håller vi som bäst på med utvärderingarna efter årets Stockholm Pride. Vi samlar intryck, skriver in nya medlemmar i registren och skickar snart ut fem exemplar av Ottar och kärleken (Norstedts förlag) till er som vunnit vår tävling "Sant eller falskt om hiv och andra sexuellt överförbara infektioner (STI)".

Här kan du se påståenden och svar. Utöver att svara rätt på frågorna skulle alla tävlande också pricka ett virus/en bakterie i en korg.

1. Det går att få en sexuellt överförbar infektion vid första sexuella kontakt.
Svar: SANT. Det har inget att göra med hur mycket sex en person har haft, utan om personen har sex på ett sådant sett att det finns risk för överföring av STI, det vill säga när slemhinna-slemhinna eller slemhinna-kroppsvätska kommer i kontakt.

2. HIV och AIDS är två olika men närbesläktade sjukdomar som angriper kroppens immunförsvar?

Svar: FALSKT. Hiv (humant immunbrist virus) är det virus som personen får, medan aids (förvärvat immunbristsyndrom) är ett stadium som den hiv-positive kan nå - när viruset angripit och brutit ner kroppens immunförsvar.

3. Klamydia och gonorré är exempel på bakterieinfektioner som kan behandlas med antibiotika.

Svar: SANT. En 10-dagars antibiotikakur är den vanligaste behandlingen mot gonorré och klamydia. Trots att de kan självläka så behandlas infektionerna för att undvika överföring till andra, och för att risken att få andra infektioner ökar kraftigt om en redan har en infektion i kroppen.

4. Det går att testa sig för hiv direkt efter sexuell kontakt som inneburit risk för överföring (analt/vaginalt samlag, oralsex till kuk) och få ett korrekt svar.
Svar: FALSKT. När en testar sig för hiv är det kroppens egna antikroppar (mot viruset) som mäts, och det tar olika lång tid för olika individer att bilda dessa, allt från 2-12 veckor. Så efter 12 veckor är det möjligt för alla att testa sig och få korrekt svar på ett hiv-test.

5. Följande könssjukdomar faller under smittskyddslagen, vilket innebär gratis testning samt gratis och obligatorisk behandling vid behov: hiv, klamydia, hepatit B & C, herpes samt kondylom.
Svar: FALSKT. Av dessa faller följande under smittskyddslagen: hiv, klamydia, hepatit B & C, gonorré och syfilis.

Utslagsfråga: Hur många knottror har en Näkken-kondom?
Svar: 450 stycken.

Vinnarna blev Richard Krejstrup, Ludvig Foghammar, Oskar Mann, Karolin Petersson, Cassandra Palm.

Inga kommentarer: