måndag 1 augusti 2011

Krig, kön & sexualitet

Armémuseum hade idag en särskild visning där vi fick se utställningarna ur ett HBT- och genusperspektiv.

Först stannade vi vid en stridsspets från en kärnvapenraket, som den engagerade guiden benämnde "en jättelik fallos". Vi fick höra om hur kärnvapenhot och kärnfamiljsideal var tätt sammankopplade under 1950-talet. Nymodigheten den tvådelade baddräkten fick namn efter Bikiniöarna, eftersom den ansågs lika farlig för samhället som de amerikanska kärnvapenprov som utfördes där.

Nästa stopp var framför en svensk soldat i utlandstjänst. Vi fick höra en berättelse som åskådliggjorde hur viktigt det är att kunna vara öppen med vilka som är ens närmaste anhöriga när en är i en livsfarlig situation långt hemifrån.

Mellan 1860- och 1960-talet var prostitution vanlig bland soldater i Stockholm. Det var framför allt ett sätt att tjäna extra pengar, åtminstone utåt sett. Alla soldater ansågs vara exceptionellt "manliga män" och sexsäljandet minskade inte deras förmodade heterosexualitet, det var bara sexköparna som riskerade social ruinering. Den omfattande soldatprostitutionen är dock nästan osynlig i militära arkiv, domstolsprotokoll och annat som dagens historieskrivning bygger på.

Vi stannade till vid tre manliga karoliner till häst för att prata om en av de kvinnliga soldater som lyser med sin osynlighet i utställningarna. Ulrika Eleonora Stålhammar, född 1683, sydde sig manskläder och antogs som artillerist i Kalmar. Hon stannade där i elva år innan hon avslöjade sig själv som kvinna och fick ett kortare fängelsestraff.

Visningen avslutades med tre bilder av Elisabeth Ohlson Wallin: Kung Kristina, Karl XII och Gustav III porträtteras som de avvikare från sexualitetsnormerna vi har anledning att tro att de var.Efter visningen påpekade en deltagare att den här informationen alltid borde finnas tillgänglig för alla besökare, inte bara under Pride. Vi får se när det blir verklighet. Under resten av Prideveckan finns i alla fall möjlighet att besöka Armémuseum och få en särskild folder som lotsar en genom muséet med ett HBT-perspektiv. Visningen jag berättat om äger rum klockan 13.00 varje dag till och med fredag.

Inga kommentarer: