fredag 12 juni 2015

Invigningstal med historia och nutid!Kristina Ljungros, ordförande för RFSU sedan fyra år och nominerad för den kommande tvåårsperioden, öppnade kongressen och höll invigningstal. 
Hon påminde om RFSU:s långa historia, apropå att pjäsen om Elise “Ottar” Ottesen-Jensen, Ottar och kärleken just nu spelas i Malmö och Stockholm – och alla de samhällsförändringar som RFSU varit med och drivit igenom, till exempel att Sverige blev det första landet i världen att införa obligatorisk sex och samlevnadsundervisning i skolorna 1955.
– Men det är få som vill gå med i en organisation på grund av dess historia, vad som hände på 50-talet eller 70-talet, nej de vill gå med för vad som händer just nu, sade Kristina Ljungros.
– Ett exempel från idag är att RFSU:s lokalförening i Luleå har lyckats påverka politiker så att de infört gratis preventivmedel, och på tre år har antalet aborter i Norrbotten halverats, det är ett exempel på hur RFSU är med och påverkar samhället.
Men inte alla uppskattar RFSU:a arbete, påminde Kristina, som läste upp några meningar från mail som hon fått i sin inbox.
– Apropå sexualundervisning i skolorna skrev någon: “Att ha sex är inte som att lära sig cykla” och en trebarnfar med “kärnfamilj” mailade: “Inte undra på att många unga går på antidepressiva med såna frontfigurer som RFSU”.


Nu är RFSU:s kongress #rfsu15 öppnad!

Inga kommentarer: