fredag 12 juni 2015

NEWSFLASH FRÅN KONGRESSEN:


Författaren Elsie Johansson får RFSU-priset 2015


RFSU:s förbundsstyrelse har med stor glädje utsett Elsie Johansson till årets vinnare av RFSU-priset som delas ut i kväll på RFSU:s kongress i Västerås.
– Jag har aldrig tänkt att jag skulle ha uträttat något som är angeläget för RFSU, men förstår nu att jag gör ju ändå det, genom att öppna upp kring möjligheterna till kärlek och sexualitet som något som aldrig är försent i livet, berättar Elsie Johansson.
– Sexualitet förknippas med ungdom och unga kroppar, men vi fortsätter ju vara sexuella varelser oavsett om vi är ute efter att skaffa barn eller efter att njuta, så den kan ju fortsätta hur länge som helst. Sexualiteten är ju könens glädje i varandra, säger Elsie.
Motivering:
”Elsie Johansson är modig. Vid 84 års ålder har hon aldrig har varit så lycklig till kropp och själ som nu, i sitt nytillkomna, sena kärleksförhållande. Hennes ansikte utstrålar en underbar blandning av erfarenhet och sensualitet. I böcker, föredrag och intervjuer bejakar hon äldre människors behov av närhet, ömhet och sex. Genom att ge 2015 års RFSU-pris till Elsie Johansson vill vi lyfta fram ett författarskap och en röst som inspirerat kvinnor av alla åldrar att stå upp för sin rätt att på samma självklara villkor njuta av sin sexualitet.”


Om RFSU-priset:Varje år sedan 1991 delar RFSU:s förbundstyrelse ut RFSU-priset. Priset ges till någon/något som i sin gärning verkat för en kunskapsbaserad och öppen syn på sexualitet. Antingen genom aktuell sexualpolitisk debatt, banbrytande forskning, kulturella insatser eller långvarigt socialt eller pedagogiskt arbete. Priset består av 25 000 kronor och en specialdesignad kondomhållare i trä. Nominerar till RFSU-priset gör RFSU:s medlemmar. Tidigare pristagare är bland andra radioprogrammet Ligga med P3, Nour El-Refai, Birgitta Stenberg, Elisabeth Ohlson Wallin och Lars Molin. I år delas priset ut under högtidliga former på RFSU:s kongress i Västerås fredag 12 juni klockan 20.30. 
Läs mer om RFSU-priset här: http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/RFSU-priset/Officiell hashtag för RFSU:s kongress är #rfsu15
Bild: Carolina Hemlin/RFSU

Inga kommentarer: