söndag 14 juni 2015

Klittra är ordet för kvinnors onani

Kvinnors onani har saknat ett bra eget ord. Ordet ”runka” förknippar många med manlig onani/onani med kuk; ordet onani inkluderar alla kön, men uppfattas som kliniskt och mindre sexigt.

RFSU:s kongress 2013 fattade beslut om att ta fram ett nytt ord för kvinnors onani eller onani med fitta efter att medlemmen Desiree Lichtenstein lagt en motion om saken. Kansliet fick i uppdrag att hitta ett nytt ord och i november 2014 lanserades en tävling där det efterlystes förslag på ett nytt onani-ord. 

Responsen var enorm – under den vecka som tävlingen pågick kom mer än 1200 mail, kommentarer, vykort och brev med förslag. Totalt skickades det in ungefär 200 unika ord. Av dessa förslag valdes en lista med 40 ord ut som publicerades på hemsidan och allmänheten fick rösta på sitt favoritord.

Flest röster (ca 30 %) fick klittra, följt av pulla och runka. Tävlingen fick mycket uppmärksamhet i både svensk och internationell media, med flera artiklar och radioinslag. Ända borta i Nya zeeland snackades det om det nya onaniordets betydelse för synen på kvinnors sexualitet. Frågan diskuterades även flitigt i sociala medier.

Ordet klittra har redan fått stort genomslag, inte minst tack vare den uppmärksamhet som var kring tävlingen. Flera tidningar rapporterade om det vinnande ordet och klittra har även börjat användas utanför tävlingens sammanhang när man pratar om onani. En fördel med ordet är att det lyfter fram klitoris betydelse för njutning.

Att sätta ord på kvinnors onani ger oss möjlighet att prata om sexualitet på ett enkelt och mindre kliniskt sätt.

Hjälp oss twittra, det heter klittra!

1 kommentar:

Kondomtorget sa...

Självklart sprider vi budskapet!

Kramar, värme och kärlek från oss på Kondomtorget