fredag 17 maj 2013

Heta diskussioner om sexköpslagen

Den mest besökta torgplatsen är utan tvekan den om Sexköp och porr. Motionen om ett avskaffande av sexköpslagen diskuterades flitigt.
- Den nuvarande lagstiftningen värnar inte om mig som säljare av sex. Om min hyresvärd skulle komma på att jag säljer sex är han tvungen att vräka mig, sa en person som arbetar med att sälja sex idag.
Men Förbundsstyrelsen vill snarare att RFSU ska verka för en ny utredning av lagen.
- Men riksdagspartierna är alla för sexköpslagen. Att få till en mångfacetterad utredning kräver mycket, sa Mina Gärendahl från FS.
Stefan de Vylder, också FS, höll med:
- Det är svårt att få oberoende forskare i Sverige att skriva kritiskt om lagen. Vi måste ha ett gäng utländska akademiker som sköter utredningen om det ska ge något, sa han.

En fråga kom upp är hur RFSU skulle kunna stärka sexsäljare ställning utan att verka för ett avskaffande av lagen.
– Vi har diskuterat det inom RFSU Västerås, sa sexsäljaren. Att utbilda och upplysa personer som i sitt yrke, t.ex poliser och socialtjänstemän, kommer i kontakt med sexsäljare är ett sätt.

Inga yrkanden har i skrivande stund kommit in.


1 kommentar:

Anonym sa...

"Den nuvarande lagstiftningen värnar inte om mig som säljare av sex"

Nej det gör den definitivt inte. Det finns ingenting med sexköpslagen som har hjälpt den säljande parten. Innan lagen trädde i kraft var den säljande mycket mer skyddad. Det mesta skedde på gatan där både "snälla" och "stygga" torskar och prostituerade trängdes. De prostituerade skyddade ofta varandra. Ett sätt var att de skrev upp bilnummer på torskar som andra åkte iväg med.

När lagen kom gick handeln till stor del under jorden. Detta innebar hårdare klimat för de som blev kvar och konkurrensen ökade och skyddandet av varandra upphörde.

Det många ville var att få bort våldsamma män och skydda utsatta prostituerade men verkligheten har blivit den motsatta. De som gått under jorden är de kvinnor som har mest koll på sig själva och deras kunder är de "snälla" männen. De som blivit kvar på gatan är de utsatta kvinnorna, drogmissbrukare mm och deras kunder består tyvärr nu av de "stygga" männen. Det är de som har blivit kvar för de tar de billigare kunderna.

Var det verkligen detta som var tanken med allt? Istället för att hjälpa de utsatta har man gjort deras situation än mer utsatt. Hur hjälper man drogmissbrukare genom att ta bort deras levebröd och samtidigt lägga dem i händerna på farligare män? Man har hjälpt de prostituerade med mer kontroll genom att göra deras kundkrets mer social medan man gett de utsatta en mer antisocial kundkrets.

Förr i tiden om parterna blev ovänner under deras samvaro var det lite skälla på varandra och sen var det över. Vad händer idag om parterna blir oense med tanke på att torsken vet att det han gör är olagligt. Risken att en torsk ska skada en prostituerad har mångdubblats, i synnerhet på gatan där de mer våldsamma männen nu har drogmissbrukare och andra av de mer utsatta i sitt våld.