söndag 19 maj 2013

RFSU vill se en oberoende utredning av sexköpslagen


På söndagsmorgonen tog kongressen beslut om den fråga som skapat mest debatt under helgen, nämligen sexköpslagen.

Valet stod mellan att RFSU ska verka för en oberoende utredning av lagens effekter - och att utöver utredningen även verka för att sexköpslagen avskaffas på sikt.

I talarstolen framfördes bland annat följande åsikter.

Kopplerilagen måste revideras, den är formulerad på ett sätt som skadar oss sexarbetare. Idag måste till exempel hyresvärdar anmäla om de misstänker att det säljs sex i en lägenhet. Stigmat gör det svårare att sälja sex men också att sluta göra det. 

”Myten om horan” har väldigt lite med verkligheten att göra. Sexköpslagen är destruktiv för en oerhörd massa människor. Den ser inte sexarbetare som medmänniskor. 

Det är viktigt att det görs en utredning så att RFSU kan ta i den här frågan. Vi får inte ta ställning innan vi har tagit rejäl diskussion internt. 

RFSU ska absolut inte verka för en lagändring som leder till mer sexhandel. 

Stefan de Wylder från förbundsstyrelsen konstaterade att detta är en viktig fråga som har diskuterats för lite och att det behövs mer kunskap om den.

Kongressen beslutade att RFSU ska verka för en oberoende utredning men inte ha inställningen att lagen bör avskaffas på sikt. RFSU ska också verka för en revidering av kopplerilagen så att den fokuseras mot människor som utnyttjar och tvingar andra men inte skadar sexarbetare. RFSU ska verka för att lagar mot människohandel stärks och för fler hälsofrämjande åtgärder för människor som säljer sex. RFSU betonar vikten av att stärka arbetet mot stigmatisering av dessa människor.

Kongressen beslutade också att RFSU ska göra en sammanställning av både nationell och internationell forskning som ska användas för att driva frågan om en ny statlig utredning av sexköpslagen. Sammanställningen ska också öka kunskapsnivån inom förbundet.

6 kommentarer:

Jonis sa...

Var det inte nationell och internationell forskning?

Anonym sa...

USCH och FY! 2013, hallå?
ingen utredning, inget ifrågsättande, angrip inte våran mycket bra sexKÖPSlagen! Vi ska kämpa FÖR kvinnors rättigheter, och detta innebär rätten till sin egen kropp, ingen ska få köpa den, aldrig, ingenstans!

Viveqa Rosengren sa...

En i huvudsak bra sammanfattning, men eftersom det var jag som uttalade mig om kopplerilagen så vill jag påpeka att jag är felciterad och be om att det ändras.

Jag sa inte "Idag måste till exempel hyresvärdar anmäla om de misstänker att det säljs sex i en lägenhet",vilket inte heller stämmer. Faktafel i texten ser inte bra ut. Vad lagen säger är att en hyresvärd som får veta att det säljs sex i en lägenhet måste vräka lägenhetsinnehavaren för att inte göra sig skyldig till koppleri.

För att förtydliga så är jag inte emot att den som driver en lägenhetsbordell som stör grannarna vräks, men den här lagen används på ett problematiskt sätt i praktiken vilket skapar en ständig underliggande oro hos sexarbetare för att bli vräkta.

Och jag tror inte att jag sa "oss sexarbetare" utan bara sexarbetare.

/Viveqa

Anonym sa...

Det var på tiden. Tack RFSU! Förhoppningsvis leder detta på sikt till ett fördömande av sexköpslagen från er sida.

Anonym sa...

Jag som sexarbetare har också rätt att bestämma över min egen kropp. Och om jag väljer att sälja en sexuell tjänst är det också min rätt. Så argumenterar man för rätten att bestämma över sin egen kropp ska det gälla alla.

cAdvent sa...

Hur går det ihop? Rätt till sin egen kropp, men 51% av befolkningen är de som bestämmer hur du får använda den?

Du har en moralisk spärr inom dig som säger att prostitution är fel. På samma sätt har många har en moraliska spärrar mot abort, otrohet, utomäktenskapligt sex och HBTQ. Tänk om alla dom betedde sig som dig och ville göra saker olagligt för att de inte tyckte om något. Skäms!