torsdag 23 maj 2013

Kristina Ljungros - stolt, omvald och peppad


Stämningen var på topp när RFSU höll kongress i helgen i Gävle och samlade 150 deltagare för att fatta viktiga beslut och välja ny förbundsstyrelse och ordförande.

Grattis Kristina till omvalet. Hur känns det att få förnyat förtroende? 

- Fantastiskt roligt! RFSU växer och allt fler vill vara en del av vårt arbete. Tillsammans med den nyvalda styrelsen ser jag fram emot de kommande två åren med bland annat en revidering av idéprogrammet och ett valår på agendan. Nu väntar två år med många spännande sexualpolitiska diskussioner.

När kör den nya förbundsstyrelsen igång sitt arbete? 

- Vi kommer att träffas i mitten av juni för ett första möte. Då kommer vi att lära känna varandra, gå igenom kongressbeslut och prata om hur vi ska arbeta de kommande två åren.

Vad betyder Vision 2020 för RFSU som organisation? 

- Det är ett mycket stort steg att hela organisationen nu har antagit en strategisk plan för framtiden. Vision 2020 kommer att förändra organisationens arbete, i allt från det lokala till det internationella arbetet. Vi kommer att tydliggöra oss som en medlemsorganisation, stärka det lokala politiska arbetet, fortsätta bredda sexualupplysningsarbetet och fortsätta stärka klinikens arbete som en modellklinik. Oavsett var i organisationen man arbetar är man en del av Vision 2020 och genom att arbeta mot gemensamma mål kan vi göra större skillnad. Vi är en hybridorganisation, med lokalföreningar, ett aktiebolag och en klinik- något vi ska vara stolta över!

RFSU har tidigare visat på språkets stora betydelse för sexualitet och synen på kroppen och det var just ett kongressbeslut som låg bakom ordet snippa. Nu vill RFSU hitta ett ord för kvinnors onani. Berätta mer!

- Språket har stor betydelse. För att kunna prata om våra frågor på ett bra sätt behöver vi bra ord. För tio år sedan satte vi ordet snippa på kartan, nu är det onanins tur. Det är dessutom extra roligt att förslaget kommer från en medlem som skrev en motion till kongressen. Detta är ett exempel på hur medlemmar kan påverka RFSUs arbete. Nu hoppas jag att vi får in många bra förslag på ett nytt ord, varför inte utlysa en tävling för att hitta det bästa ordet?

Hur summerar du kongressen? 

- Kongressen gav mycket energi, det var god stämning och det är tydligt att RFSU växer! VI hann med att diskutera både sexualpolitiska frågor, organisatoriska frågor, fira 80 år och dela ut RFSU-priset till Ligga med P3.

- Det var många nya ansikten på kongressen och särskilt roligt att många var uppe i talarstolen. Tillsammans har vi nu fattat beslut om en gemensam strategi för kongressen och det var glädjande att se att den togs med enhällighet. Nu är det dags att börja implementera den! Till sist vill jag rikta ett stort tack till RFSU Gävleborg som var bättre värdar för en kongress går nog inte att få.

Inga kommentarer: