lördag 9 maj 2009

RFSU:s ordförande: Gå med i RFSU!

Efter en härlig båttur runt Malmö klev 50-tal RFSU:are i land på Söderport för att fortsätta RFSU på stan. Solen sken och ballongerna lyste rött på himlen när RFSU:s Lena Lennerhed talade för malmöborna. Trots att vi kommit långt på det sexualpolitiska området i Sverige finns det mycket kvar att kämpa för i Sverige, men också internationellt, sa hon.
– I Sverige slår vi oss ofta för bröstet och tycker att vi är så bra på det här med sexualupplysning, att vi har sexualundervisning i skolan. Barn och unga behöver information om kroppens utveckling, om den sexuella lusten, om relationer. Liksom information om att vi har olika sexuella läggningar och könsuttryck. De behöver information om hur man undviker oönskade graviditeter och könssjukdomar. Även möjlighet att diskutera sådant som pornografi, sa hon.
Men trots att sex och samlevnad varit obligatoriskt i den svenska skolan i över 50 år finns det fortfarande brister, påpekade hon. Enligt en undersökning som RFSU gjorde för några år sedan hade bara 6 procent av lärarna fått utbildning i sex och samlevnad.
– Det är dåligt, för att inte säga urdåligt, sa Lena Lennerhed.
Så fortsatte Lena med andra exempel på frågor som är viktiga för RFSU; tillgången på sexologiska mottagningar och ungdomsmottagningar, ensamstående kvinnors rätt till insemination, civilrättslig registrering, abort och mycket mer. Abortfrågan är fortfarande aktuell och viktig att diskutera i Sverige, men även internationellt .
– Vi vill också att kvinnor i övriga delar av världen får rätt till säkra aborter. Världshälsoorganisationen räknar med att det varje år genomförs 19 miljoner osäkra aborter och att 70 000 kvinnor dör varje år. Det är framför allt fattiga kvinnor som råkar illa ut. Kvinnor i världen dör idag i samband med graviditet och förlossning, eller för att de gör osäkra aborter. De dör för att de inte får vanlig sjukvård, och för att de saknar rättigheter. Det är upprörande och något RFSU tillsammans med andra vill ändra på.
Malmöborna fick även veta en del om hiv i världen. Tillexempel att 33 miljoner människor lever med hiv och att nära 3 miljoner människor dör varje år i aids, främst i fattiga länder.
Men RFSU arbetar inte bara med politik och allvarliga frågor så som övergrepp, sjukdom och problem, påpekade Lena Lennerhed. Utgångspunkten är vår syn på sexualitet som lust, njutning och gemenskap. Och för den som vill öka lusten och njutningen finns numera RFSU:s sexleksaker att köpa på Apoteket.
Sist men inte minst fick åhörarna en uppmaning att gå med i RFSU.
– Vill du slåss för friheter och rättigheter, föra spännande samtal om sex, lust och njutning? Bli medlem du också. Gå med i RFSU!
Text: Silvia Ernhagen
Foto: Maria Gullmark


Inga kommentarer: