tisdag 29 juli 2014

Alla ska få vara stolta och sugna om de vill!


På seminariet queer intersektionell sexualupplysning samlades Sveriges största namn inom just sexualupplysning i RFSU och RFSL:s regi. Robert Jacobsson (sexualupplysare i Ligga med P3), Suzann Larsdotter (sexolog, RFSL), Hanna Hannes Hård (projektledare Transformering.se) och Christine Bylund (funktionsaktivist) samt moderatorn Renita Sörensdotter (genusforskare och sexualupplysare) samlades efter många år av frustration över den normativa sexualupplysningen i Sverige.

– Idag är sexualupplysningen fortfarande tungrott och konservativt, det är alltid ett steg framåt och två steg bakåt. Vi har aldrig riktigt tid att diskutera hur detta kan förändras för att synliggöra alla, säger Robert Jakobsson och menar att Ligga med P3 är ett forum som riktar sig till hela befolkningen. För att få med sig alla spektrum jobbar Robert med staplar där han täcker in alla typer av människor, dock är radio ett svårarbetat medie då till exempel att det inte kan höras om personen som samtalar är rasifierad, funktionsnedsatt eller på annat sätt inte tillhör den vita heterosexuella medelklassen.

Christine arbetar dagligen som funktionsaktivist tycker att sexualupplysningen bör använda sig mer av erotiska bilder där funktionsnedsatta representeras, detta för att ta bort avsexualiseringen av denna grupp. Hanna från Transformering.se tycker att transpersoner borde vara med i sexualupplysningen mer idag. 
– Transpersoner ses som att de måste ha en negativ syn på sin kropp och inte vara bekväma i sexuella sammanhang, deras kroppar är i många fall avsexualiserade. Detta behöver såklart inte vara sant, utan många njuter av sin kropp och detta borde sexualupplysningen också visa upp.

Då Renita valde att använda sig av Bikupor (små diskussionsgrupper) i publiken kom intressanta synpunkter upp, bland annat om sexual upplysningen behöver ett neutralt ord för könsorganen för att inte exkludera någon. Detta tycke några i publiken var bra, exempelvis finns ”Juck” på engelskan som beskrivs som könsneutralt men kan översättas till ”skräp” på svenska. Bör detta kanske till och med tas med till RFSU Kongressen nästa år och diskuteras utifrån queer intersektionell sexualupplysning? Det tåls att diskuteras framöver och vem vet kanske ser vi en översättning på ”Juck” i Svenska Akademins Ordlista i framtiden?

Inga kommentarer: