onsdag 30 juli 2014

Ja tack, slå mig gärna... men tills jag säger stopp!



För att spinna vidare på BDSM-temat som är ett återkommande tema under Stockholm Pride diskuterades om vaniljsex-utövare (icke-BDSM utövare) kan lära sig något gällande samtycke, kommunikation och förhandling av just BDSM-utövare. Vad tror ni? Finns det en risk att prata sönder sexet och göra det för tekniskt, eller är det bara positivt att lära sig alternativa sätt att kommunicera på, frågade moderatorn Elin Bengtsson från RFSU Stockholm.
- Jag minns hur frustrerande det var när jag tidigare praktiserade vaniljsex för 3 år sedan, det var färdiga paketlösningar redo att praktiseras, medan inom BDSM för individerna ett samtal om hur scenen kan genomföras på bästa sätt. BDSM-utövare har vanan att uppmana varandra om hur de vill ha det och hur scenen kan bli bättre, menar Alma från RFSU:s BDSM-grupp. Detta håller dock inte Noa Elstad från RFSU Stockholm med om, utan menar att BDSM-utövarna enbart har övat upp kommunikationen under många år och alltså är detta inte unikt för BDSM-utövare utan kan likväl fungera för vaniljsexpersoner.

Efter den omtalade våldtäktsdomen från Lund där mannen gick fri (Dagens Arena, 23 April 2014), har BDSM-kommunikation varit på tapeten. Frågan är om och hur våldtäktsrollspel påverkar oss idag?
- Det är klart att en person kan missuppfatta ett nej eller stopp, men det är högst otroligt att detta inte skulle ske då BDSM omfattas av omsorg och tillit, menar Noa. Anders från RFSU:s BDSM-grupp menar att det råder okunskap om hur BDSM går till bakom ett missförstånd av att en person säger nej. Noa fortsätter med att förklara att det handlar om smärta, makt och rörlighet. Det handlar om att definiera stoppord och om att lära känna sin kropp, och vara medveten om kroppen har fysiska eller psykiska begränsningar.

- Det är viktigt att känna till att alla som är med i scenen kan använda stoppordet när det inte känns bra. När en person är i subspace (kan liknas vid hypnos eller trans) kan det vara svårt att vara verbal eller tänka klart. Detta tillstånd borde vi tala mer om då båda parter kan bli påverkade av detta tillstånd. Detta tillstånd kan heller ALDRIG vara ett ursäktande att fortsätta en praktik som i fallet med våldtäkten i Lund, säger en person från publiken.


Förhandling är viktigt. Att lyssna på varandra är viktigt. Att uppmuntra till ett klimat där samtal kan ske är viktigt. BDSM är inte okomplicerat och därför behövs även avancerad kommunikation. Noa tar upp liknelse med Non-Violent Communication (NVC).
- NVC handlar om att visa empati om eget ansvar, höra vad den andra vill och behöver, ett konfliktlösningsverktyg, detta för att undvika krav eller plikter. Det vi vill åstadkomma med NVC är att göra en scen så bra som möjligt utan skam och skuld. Vi bestämmer ju vad för makt som ska pågå i våra scener, vi kan bestämma vad vi vill. Vi kan även ändra på det.



TITTA GÄRNA FÖRBI BDSM-GRUPPENS WORKSHOP I PRIDE PARK PÅ FREDAG OCH LÖRDAG KL. 16:30 I KINKY KVARTERET!

Inga kommentarer: