tisdag 29 juli 2014

Is it possible to be a "good feminist" and a practitioner of BDSM? Yes, honey, it is!


Trots det fina sommarvädret myllrar Pride House av folk som kommit för att lyssna på föreläsningar, samtal och seminarier. Många av dem kom till Hörsalen när det var dags för Emma Wieslander från RFSU Stockholms BDSM-grupp att prata om BDSM och feminism. Föreläsningen hölls på engelska efter önskemål från flera utländska BDSM-aktivister.
– BDSM måste alltid innefatta samtycke. Under så kallat vaniljsex kommer man ofta inte överens om så mycket. Man utgår bara från att vissa saker kommer att vara okej att göra. Men genom att förhandla och omförhandla kan vi komma undan många av de besvärliga situationer som annars kan uppstå. Min uppfattning av att hångla kan ju vara en helt annan än din, sa hon.

Emma berättade att för henne innebär feminismen ett erkännande av att det finns ett patriarkat i samhället som har makt och privilegier. Inom BDSM-världen är det okej att leka med de könsroller som ålagt oss.
– En utomstående person kanske inte skulle kunna se skillnad på en riktig våldtäkt och en spelad, men de är så långt ifrån varandra som det går att komma. Skillnaden är samtycke, säger hon.
Samtycke behöver förstås kommuniceras. Emma berättade att BDSM-utövare har flera ord som kan användas när någon känner obehag.
– Långt innan det känns riktigt dåligt så har jag ord för att omförhandla situationen. Ibland har vi även kommit överens om en gest för att jag ska kunna uttrycka mig även när jag har svårt att uttala orden, sa hon.

Något som Emma tycker är problematiskt är när samhället försöker interagera med BDSM och missuppfattar det hela. Ett exempel är ”Fifty shades of grey” och Lindex påhängande kampanj.
– De vred och vände på det så att det blev ganska fult. Deras idé bygger på föreställning om att kvinnan ska underkasta sig mannen för att rädda honom. BDSM är inte till för att roa patriarkatet, lika lite som jag hånglar med min flickvän på dansgolvet för att underhålla män!

Emma berättade att alla våra relationer påverkas av samhället vi lever i. Genom att tillåta oss att förhandla, att nå samtycke och att vara fria att njuta så kan vi arbeta mot patriarkatet.
– Genom att förhandla före, under och efter sex kan vi förändra världen genom ett möte i taget, oavsett om det är någon du haft en relation med i 20 år eller någon du träffar för en kväll, avslutade hon.

Inga kommentarer: