måndag 21 juli 2014

En dag av mänskliga rättigheter

Många frågor som rör personer som lever med hiv handlar om mänskliga rättigheter. Om dessa inte uppfylls riskerar viruset att spridas. Sambanden är väldigt lätta att förstå om man tänker på det. Det kan handla om rätten till vård eftersom personer som får vård inte heller för viruset vidare. Det kan handla om att vissa relationer kriminaliseras och det kan handla om rättigheter för utsatta grupper så som transpersoner eller personer som använder droger och därmed tvingas ta större risker för att kunna leva sina liv.

Under årets världsaidskonferens är dessa frågor mer i fokus än någonsin förr vilket är mycket glädjande. RFSU har ju under flera år drivit frågan om att just kriminalisering i samband med hiv i Sverige måste ses över. Den kamp vi bedrivit bekräftas av fokuset på konferensen.På första seminariet i morse hade vi igen förmånen att lyssna på Mikael Kirby, HD-domare och aktivist med starka åsikter i dessa frågor. Men också en polischef från Seattle i USA som berättade om hur USAs krig mot narkotika är kontraproduktivt mot kampen mot hiv. I Seattle såg man konsekvenserna av den hårda politiken och valde att gå före genom att acceptera harm-reduktion. "Det handlar om att hålla människor vid liv och i det långa loppet att integrera människor i samhället" sade polismannen. "Det är billigare i både pengar och mänskligt lidande" avslutade han.

I en workshop för jurister senare under dagen fick vi en genomgång av de ramverk som är aktuella när det gäller att driva internationella processer om mänskliga rättigheter. Efter en tretimmars genomgång av jurisprudens från olika internationella domstolar och kommittéer känns huvudet fullt för idag. 

Imorgon ska vi presentera vår poster som även den handlar om kriminalisering och hur situationen förändrats i Sverige. Vi hoppas så klart på stort intresse. Mer om detta då. 

Inga kommentarer: