torsdag 15 maj 2014

Conchita Wurst bryter ny mark

Conchita Wurst (foto: www.eurovision.tv)

I Örebro har historiska saker skett. Här träffades riksdagen 1810 för att välja ny tronföljare, vilket inledde den bernadotteska kunga- och (så småningom) drottninglängden. Jean Baptiste valdes alltså som kung just här.

Samma historiska betydelse – men nog så viktigt! - har kanske inte det möte som timar idag i Örebro, som är nästa anhalt för konferensen ”Sex och samlevnad – en pusselbit i ämnessundervisningen”.

Stefan Karlsson undervisar i åk 6 på Adolfsbergsskolan i Örebro. Han berättar vad som hände häromdagen efter det att Conchita Wurst från Österrike vann Melodifestivalen 2014.

Stefan Karlsson från Adolfsbergsskolan.

– I måndags ställde en elev frågan om Conchita Wurst var en hon eller han. Det blev upptakten till ett samtal om könsidentitet och vad kön är. Också om vem man gillar. Vi pratade om att Conchita också hette Thomas. Och gillade han killar eller tjejer och var det olika som Conchita eller Thomas.

– Vi kom också in på att ändra kön. Vi googlade och undersökte hur det går till. En elev undrade om man är gravid och sen ändrar kön, föder man då fram bäbisen genom snoppen. Så den lilla, intressanta och intresserade frågan blev ett spännande samtal och utforskande.  


Inga kommentarer: