Fanny Loeb från Växjö och Annelie Salminen från Västerås tycker feminism bör genomsyra det nya idéprogrammet. Foto: Daniel Ivarsson
I gruppdiskussionen om jämställdhet diskuteras om RFSU ska definiera sig som att vi utgår från en feministisk grund. Vad kan vara positivt eller negativt av att kalla sig det?
– Det kan vara exkluderande för personer som inte ser sig som feminister, säger Fanny Loeb från RFSU Växsjö.
– Men om RFSU skulle gå ut som feministiskt så skulle det ge tyngd åt frågan så att fler förstår vad det innebär, säger Annelie Salminen från RFSU Västerås.
– Samtidigt finns det många inriktningar inom feminismen, och var ska RFSU stå då?
– Det finns en risk att RFSU kopplas ihop med Feministiskt initiativ, och jag vet inte om det är positivt att folk associerar oss till ett politiskt parti, säger Fanny Loeb.
– Jag tror det kan vara positivt då det ligger i tiden, om RFSU gör det på sitt sätt. Idéprogrammet fastställs inte förrän om ett år då har det hänt massor. Om vi då säger nej till att kalla oss feministiska då, var hamnar vi då när vi kan skriva om idéprogrammet igen, säger Annelie Salmninen.
– Det finns också en risk att det verkar som vi vill marknadsföra oss som feministiska för att det ligger i tiden. Samtidigt tycker jag vi ska ha med det i ideogrammet på något sätt så att det genomsyrar vad vi står för, säger Fanny Loeb.
– Jag tycker även det behövs ett transperspektiv. Vi behöver se över språket – det ska genomsyra allt innehållet så att det ska kunna gälla vem som helst. Jag vet flera transpersoner som tycker RFSU är bra men att vi glömmer transfrågorna.
1 kommentar:
Jämställdhet och feminism är två skilda saker. Det är som med politik. Politik och tex kommunism är inte samma sak. Feminism är EN tolkning av hur
jämställdhet KAN se ut. Men det finns andra sätt att se
det också.
Om RFSU blir feministiskt så blir RFSU partipolitiskt vänster.
Skicka en kommentar