tisdag 13 maj 2014

"Skolan är den viktigaste hälsofrämjande arenan för unga"

Konferensturnén Sex och samlevnad börjar närma sig sluttampen och igår var det dags för Arlanda. Anledningen till att konferensen hölls just här var att underlätta för deltagare från andra delar av Sverige att medverka, men av de drygt 100 gästerna var de flesta ändå från skolor i stockholmstrakten.

Anna-ChuChu Schindele, utredare från Folkhälsomyndigheten, föreläser under turnén om unga och sexuell hälsa. Hon tar upp vikten av att tänka både utifrån friskfaktorer (det som får en att trivas och må bra och som stärker självkänslan) och riskfaktorer (exempelvis tidig alkoholdebut, få eller inga nära relationer.)
– Det ingår att pröva nya saker när man är ung, men målet är att stärka friskfaktorerna så mycket att konsekvenserna av riskfaktorerna minskar.


Sex- och samlevnadsturnéns styrka är samarbetet mellan myndigheter och ideellla organisaitoner med lång erfarenhet, menar Anna-ChuChu. Hon hoppas att hennes föredrag, med fakta om ungas kunskaper, attityder och beteende, kan vara en trygghet för skolpersonalen att ta med sig tillbaka.
– Vissa lärare tror att de måste hamna inne i sängkammaren. Men klassrumsundervisningen handlar inte om individuell rådgivning och läraren är inte en sexualupplysare. Det handlar om att skapa strukturer och bra förutsättningar att nå ut med information. Sedan är det förstås en träningssak när det till exempel kommer till att prata om sexuella praktiker. Och var och en får hitta sitt sätt.

Anna berättar att de insatser i skolan som ger effekt förmedlar både fakta och diskuterar normer. Det är också mest effektivt när undervisningen är uthållig över tid och när information och undervisning inleds före den sexuella debuten.
– Ni lärare är väldigt viktiga. Skolan är den viktigaste hälsofrämjande arenan för unga människor.

Inga kommentarer: