fredag 20 maj 2011

Ofrivillig barnlöshetPå torgplats 2 debatterades motionerna om ofrivillig barnlöshet och reproduktiv hälsa.
Motionären Johanna Mannung var tyvärr inte här, men andra deltagare ville höra mer om varför motionen avslagits. Lena Lennerhed som fanns på plats förklarar att motionen avslagits för att den var alltför detaljrik för att kunna antas.
Andra deltagare undrar:
– Hur arbetar RFSU egentligen med ofrivillig barnlöshet och varför är det inte viktigt att driva detta mer?
Lena Lennerhed underströk att RFSU absolut tycker att ofrivillig barnlöshet är en viktig fråga och den också finns med tydligt i idéprogrammet.
– När vi har drivit frågan har vi börjat med att fokusera på de grupper som är helt exkluderade från att kunna utkräva sina rättigheter, såsom lesbiska par. Nu verkar vi för att ensamstående kvinnor också ska ha samma rättigheter. Vi måste ta ett steg i taget och prioritera vad RFSU kan bidra med i våra fokusområden kring sexualitet. Det är också viktigt att se över vilka andra aktörer som är kompetenta och har möjlighet att påverka och förändra till exempel när det gäller psykologisk hälsa och stöd för ofrivilligt barnlösa, sade Lena.


4 kommentarer:

Mia sa...

Härliga bilder !
Mer sånt :)

Johanna Mannung sa...

Jag blir faktiskt riktigt störd av det här inlägget. Stora delar av organisationen lär veta att jag inte åkte på grund av att jag ansåg mig rätt oschysst behandlad. Lika stora delar av organisationen lär veta att jag inte fick något svar på det. Så varför skriva om att jag "tyvärr" inte är där på bloggen...? Hade inte någon kunnat säga något till mig i så fall?

Saker som var för detaljerade för att kunna antas var bland annat:
- att RFSU ska verka för att ofrivilligt barnlösa ska få god vård som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet,
- att RFSU aktivt ska driva att ofrivilligt barnlösa ska få god vård för att få de barn de önskar
- att RFSU ska verka för bra villkor och förändrad lagstiftning för ensamstående kvinnor med barnönskan

Anonym sa...

Hej Johanna,
vi som stod och lyssnade på en del av det som sades vid torgplatsen där din motion diskuterades upplevde att det för frågornas skull hade varit intressant och bra ifall motionären själv varit där och också kunde samtala med de kongressdeltagare som var intresserade av att veta mer och som hade frågor kring både motionen och FS motionssvar.
Det var flera andra motionärer till andra motioner som inte heller var på plats, vilket såklart också var synd.
/Carolina Hemlin

Johanna Mannung sa...

Det är klart att det kanske hade varit bra i sakfrågan och jag förstår fullt ut att det inte är ni som skriver bloggen som hade kunnat svara mig. Men kombinationen av att bli skriven om utan att bli skriven till är inte så lyckad.