lördag 21 maj 2011

Sexualupplysning + samlevnadspolitik = sant?


Ska RFSU ha ett eller två fokusområden 2011-2013? Just nu diskuteras för och nackdelar med att fokusera på sexualupplysning eller bredda frågorna till att inkludera samlevnadspolitik. Vilket förslag kommer att vinna?

Styrelsen hade föreslagit att RFSU enbart borde fokusera på att fördjupa och förbättra sexualupplysningsverksamheten. Lena Lennerhed menade att det var där vi började en gång i tiden och också där vi kan göra skillnad som organisation. Förbundsstyrelsens Petter Forkstam förordade också att det är viktigt att inte tappa RFSU:s fokus på sexualupplysning. Han underströk att vi borde satsa mer och hehjärtat på att utveckla och förbättra vårt arbete. Vi borde satsa på att nå ut till fler målgrupper med nya metoder och samverka med exempelvis forskare för att ytterligare professionalisera sexualundervisningen. Därför borde RFSU satsa på ett fokusområde.

Kristina Ljungros slog ett slag för att vi som organisation kan göra skillnad när det gäller just samlevnadspolitiken och därmed också bredda arbetet utöver sexualupplysningsarbetet. Hon gav exempel på hur RFSU kan upplysa och bedriva politiskt påverkansarbete kring att bredda familjebegreppet och jobba normkritiskt med frågan både lokalt, nationellt och internationellt.
Tove Larsson argumenterade för RFSU Stockholms motion om fördelarna med att ha två fokusområden och sedan blev det diskussion och omröstning.

Vad blev resultatet? Kongressen har precis röstat igenom två fokusområden för RFSU:s kärnverksamhet; sexualupplysning OCH samlevnadspolitik.

Inga kommentarer: