lördag 21 maj 2011

Johanna Koljonen: Fantastiskt och överraskande

















Hej Johanna Koljonen, vinnare av RFSU-priset 2011!

Motiveringen lyder: 2011 års RFSU-pris tilldelas Johanna Koljonen för #prataomdet
Johanna Koljonen började prata om sex, gråzoner och gränsdragningar. Med värme, kunskap och entusiasm startade hon ett viktigt samtal om njutning och allvar, om situationer då övertramp sker och gränser överträds. En våg av berättelser strömmade fram. Fler och fler tog det viktiga steget att prata om sina erfarenheter. Johanna Koljonen fördjupade samtalet om de situationer då man överträder andras gränser – och hur svårt det kan vara att respektera sina egna. I god upplysningsanda insåg Johanna Koljonen att det bästa sättet att råda bot på skam, osäkerhet och okunskap är att just - prata om det.

Hur känns det att få ta emot RFSU-priset?
– Det känns fantastiskt men också överraskande, jag ser ju inte mig själv som en sexualpolitisk debattör. #prataomdet kom från en rätt utilitaristisk plats i mitt hjärta, en enkel insikt att man kan göra sex bättre och roligare genom att ändra spelreglerna för vad man får prata om. Samtalet fick ju hela sin kraft på grund av andra människors mod och mångas enorma frivilliga arbetsinsats.

Allt började med ett twitterinlägg. Var det spontant eller hade du tänkt länge kring gråzoner och sex?
– Det hade jag nog, indirekt. Jag hade ett bokprojekt som heter "Saker som vi tänker på när vi ligger med varandra" och i den vevan hade jag funderat på att det ofta finns ett ganska stort avstånd mellan handlingarna i rummet och tankarna i hjärnan när man har sex.

Hur ser du på den respons du har fått på #prataomdet?
– Min idé var att man skulle kunna "sänka skamtröskeln", det vill säga göra den individuella risken med öppenhet mindre, genom att många talade samtidigt om sina erfarenheter. Responsen visar att det stämmer, och det kan man kanske använda som inspiration i annat kulturförändrande arbete.
– Dessutom visade ju responsen att mina privata pinsamma funderingar var ganska vanliga. Det är alltid skönt att inse. Det är som att Kamratposten-frågan fortfarande sitter i ryggraden: Är jag normal? Är det normalt att ha upplevelser av sex som blev fel eller konstigt? JA. Och inget att skämmas för. Och om vi kan använda våra egna erfarenheter till att själva bli mer lyhörda och respektfulla i sexuella situationer, då har de till och med blivit något att vara stolt över.

"Det är som att Kamratposten-frågan fortfarande sitter i ryggraden: Är jag normal? Är det normalt att ha upplevelser av sex som blev fel eller konstigt? JA."

Hur ser du på att du är den person i Sverige som satt hashtaggen på kartan?
– Alltså tecknet #? Det är kul, det är så himla användbart. Masskommunikation på internet är ju liksom beroende av sökbarhet på ämne eftersom kronologin och geografin i samtalen är upphackade.

Tidigare pristagare är bland andra Birgitta Stenberg, Pija Lindenbaum och Tiina Rosenberg. I år är det du. Vem tycker du borde få 2012 års RFSU-pris?
– Kanske de många manliga atleter som under året stigit fram och berättat om sina liv och därmed ändrat reglerna för vad maskulinitet i idrottssammanhang får inkludera.

Johanna Koljonen är journalist, författare och programledare. I sommar leder hon ”Jättestora frågor med Johanna Koljonen” på P3, och är fast krönikör i Dagens Nyheter och Fokus.

Läs pressmeddelandet här.

Text och bild: Carolina Hemlin

1 kommentar:

Sanna sa...

I <3 Johanna Koljonen, inte bara för #prataomdet utan för allt hon gör för oss nördar :-) Grattis!