tisdag 27 juli 2010

Åh, Julia!

Idag pallrade jag mig iväg till Tekniska museet och deras Nördcafé för att titta på när fenomenala Julia Skott pratade om dragsminkning.


Skott började med en begreppsförklaring. Drag är, till skillnad från kön, uppenbart på låtsas. Den som dragar vill inte nödvändigtvis övertyga sin publik om att hen är det kön hen porträtterar. Det har heller ingenting att göra med en persons köns-, genusidentitet eller sexuell läggning.

Det spännande med drag är att det är mer kittlande när män låtsas vara kvinnor än när kvinnor låtsas var män. Kvinnor har tagit till sig en mängd manliga attribut som byxor och kort hår, så för att en kvinna ska bli sedd som exempelvis Drag King krävs så mycket mer, det räcker inte att hon bara kommer i byxor, medans en man i klänning eller kjol redan där ses som könsöverskridande och i vissa fall provokativ.

Skott tar också upp att en Drag Queen inte är en typiskt feminin kvinna, en Drag Queen är oftast mer färglad, mer högljudd, med yvigare gester och kraftigare sminkning, medan en traditionellt feminin kvinna oftast förväntas var liten, nätt, timid och undlflyende. En kvinna som såg ut och betedde sig likadant skulle ses som en trashig, en dålig, kvinna. Hon skulle vara smaklös. På sätt och vis blir en kvinnlig Drag Queen en kvinna som genom att låtsas vara en man som låtsas vara en kvinna, kan vara en annan sorts kvinna.

Eftersom föreläsningen var på Tekniska Museets Nördcafé lyftes också den teoretiska aspekten av själva sminkandet fram. Hur en kan använda sig av ljusa och mörka skuggor i ansiktet för att lura ögonen och hjärnan. Att få små ögon att se stora ut, eller som i det här fallet, att få stora ögon att se ut som små ögon som är sminkade för att se ut som stora ögon.

Jag kan på inget sett sammanfatta den här föreläsningen i ett enda stringent blogginlägg. För er som vill titta på hela föreläsningen, det rekommenderas starkt, så finns den att se här. Spring och titta!



Inga kommentarer: