torsdag 29 juli 2010

feminism + BDSM = ?

I ett grått och regnigt stockholm trotsade många entusiastiska människor vädret och begav sig till pridehouse där RFSUs BDSMgrupp höll workshopen "BDSM fetischism & feminism". Över 40 personer dök upp för att stöta och blöta den (o)heliga alliansen mellan feminism och BDSM. Det var ett interaktivt samtal som leddes med bravur av Emma från BDSMgruppen i RFSU.

Utifrån RFSUs tre friheter fick vi veta kontroversiellt det kan vara att Vara undergiven, Välja (bort) sin makt, Njuta av till exempel smärta eller undergivenhet. Vi fick en genomgång av både BDSM och feminism samt hur RFSU jobbar med frågor rörande BDSM.

Det finns radikalfeministiska tankar om all penetration som ett övergrepp. Är man den sortens feminist som inte ställer upp på den tanken kan penetration vara både ömsesidig = bra och icke-ömsidig (våldtäkt) =dålig. På samma vis kan ett slag vara ömsesidigt och njutningsfullt eller inte ömsesidigt = misshandel, förklarade Emma.

Den brännande frågan i mina ögon blir till sist hur kvinnor kan vara sexuella subjekt. Går det någonsin att bevisa för sig själv eller andra att vi är kapabla att fatta beslut gällande vår sexualitet? Tyvärr blir den samhälleliga synen på kvinnor som objekt ännu mer tydliga när det kommer till normbrott. Sexuella praktiker som BDSM, eller för att jämföra Polyamorösa relationer, förutsätts på ett normativt sätt göra kvinnan svag och utsatt.
Missa inte resten av föreläsningarna på temat under dagen! RFSUs BDSM & fetischgrupp anordnar fyra seminarier på temat.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har en ännu bättre idé. Alla kunde sluta att fundera "är det här okej att göra om man är feminist?" och sluta leva efter fåniga regler.

Ett alternativ är ju att faktiskt göra det man själv tycker känns bäst. Radikalfeminister som anser att all penetration är övergrepp har naturligtvis mindre trovärdighet än politiska avarter som Sverigedemokraterna.

Det går helt enkelt inte att ta på allvar om man är normalbegåvad. Åh, detta är så tröttsamt.