torsdag 29 juli 2010

Den feministiska porrens vara och borde?

I tisdags diskuterade Elin Grelsson, Nasim Aghili och Elinore Lindén Strand ledda av Anna Fock huruvida feministisk porr är möjlig och intressant eller enbart problematisk. Det hettade till när panelens åsikter gick isär såväl som när de föll in i och ut ur varandras resonemang och rekommendationer. De berättelser om upplevelser i relation till porr som togs upp sammanfattade väl utvecklingen från radikalfeminismens motstånd till en öppnare inställning av ifrågasättande i kombination med deltagande och kreativitet.

Med andra ord: porr kan vara spännande, intressant och het! De intressanta följdfrågorna blir då: För vem? På vilket/vilka sätt? Vad och vem gillar just jag? Hur skapar vi porr som inkluderar alla och är det ens intressant? Kan vi veta att alla involverade mår bra av och trivs med det som görs? Får det finnas ett vinstintresse i produktionen av just porr?

Och de två mest brännande frågorna: Kan vi sätta ett politiskt epitet (feminism) på porr? Problematiskt eller intressant? Vad sägs om alternativporr? Och behöver porr vara konst? Behöver den vara vacker, snygg och välproducerad? Vem är det isf som sätter kriterierna och ramarna för det konstnärliga skapandet?

En intensiv debatt avslutades med en känsla av fortsatt arbete och diskussion, i ett rum där de flesta tycktes ha omfamnat det potentiellt roliga och heta i en inkluderande, spännande och het porr!

Ett par tips: Svensk feministisk porr från 2009; Dirty Diaries, bloggen Sex is not the Enemy, nätverket PostPorn och det queera galleriet Art Up

Sandra Ehne

1 kommentar:

Anonym sa...

Men de där länkarna du postade är ju bara motbjudande. Det finns ingen som blir upphetsad av den där "porren".

Varför måste man vara så politiskt korrekt hela tiden? Den som någonsin har tittat på porr inser att det finns en helt vansinnigt stor variation inom kvalitet, alternativ och hur sexet framställs.

Feminister är bra på att ge porrkonsumenter (dvs alla män och påfallande många kvinnor) dåligt samvete, ungefär som kristna är bra på att ge alla sexuella människor dåligt samvete för sin sexualitet.

Nå, den stora trösten är naturligtvis att ni aldrig kan förbjuda någon att se på vilken porr en vill, hur gärna ni än önskar det.

Det behövs ingen "alternativporr", för den finns redan överallt. Det ingår i själva begreppet porr att det ska vara snuskigt och förbjudet.