torsdag 29 juli 2010

Mer Bdsm!

Ännu ett seminarium som handlade om BDSM hölls i Pride House igår i regi av RFSU Stockholms BDSM-grupp. Under ledning av den fantastiska Lilaa diskuterades de olika bokstäverna i tur och ordning. Publiken var pepp och frågvis.

B står för bondage. Alltså att begränsa någon. Panelen diskuterade bland annat hur avslappnande det var att inte behöva göra eller bestämma något samt hur viktigt det är att veta hur kroppen fungerar så att en av misstag inte skadar den en utövar bondage med.

D står för disciplin och dominans. Det påpekades att disciplin inte alltid består av en bestraffning, utan en kan lika gärna disciplinera med hjälp av belöningar. Dominans går ut på att utöva makt över någon annan.

S står för submissive eller submission, som egentligen är engelska termer och betyder undergiven och underkastelse, att frivilligt låta någon annan ha makt över en. Här diskuterades att dominans och underkastelse även kan figurera i vardagen, precis som med alla de andra bokstäverna i BDSM behöver det inte vara sexuellt eller i en sexuell situation när en utövar dominans. Att beordra någon att gå ut med soporna kan vara lika mycket dominans som att beordra någon att göra något sexuellt. Någon kommenterade att det sköna med att följa en order, och det en mår bra av, är att en vet att den som beordrade verkligen uppskattar det en gör.

Och till sist, och här återkommer s:et.

SM står för sadomasochism. Sadism, att njuta av att tillfoga någon smärta eller obehag, och masochism, att njuta av att få smärta eller obehag. För båda dessa, liksom resten för alla andra bokstäver gäller givetvis att den person en leker/har sex med är med på noterna.

Samtycke är otroligt viktigt inom BDSM. Eller som någon uttryckte det "Skillnaden mellan misshandel och SM är samtycke." Ofta används så kallade Safe words, kodord som betyder exempelvis "sluta genast". En kan använda vilka ord som helst, är en osäker går det alltid bra att börja med de väletablerade rött, gult och grönt. Där rött betyder "Sluta genast!", gult står för "Ta det lite långsammare/mjukare, sakta ner" och grönt får betyda "Ja, fortsätt!". Det absolut viktigaste inom BDSM är hänsyn, respekt och kommunikation. Och oavsett om en är intresserad av BDSM eller inte tycker jag att en kan ta med sig just vikten av samtycke till alla annan sorts sex en väljer att ha. Att ta hänsyn och respektera de en har sex med och att ha en öppen kommunikation både om det som är lustfyllt och jobbigt är så otroligt viktigt, oavsett vilken sorts sex en föredrar.

Inga kommentarer: