tisdag 6 juli 2010

Alliansen starkare i sexualpolitisk debattAlliansens företrädare framstod som de skarpare i RFSU:s debatt om sexualpolitikens framtid, medan oppositionen verkade sakna en sammanhållen syn på frågan. Dock - varken oppositionen eller alliansen vill inrätta en sexualpolitisk minister som RFSU efterlyser i sin valkampanj. Men vad vill de istället?

Närmare 150 personer kom för att lyssna på lunchseminariet som gick av stapeln på tisdagen i stekande sol. Sju represententer från alla riksdagspartierna medverkade: Rosanna Dinamarca (V), Fredrick Federley (C), Tina Acketoft (FP), Finn Bengtsson (M), Jakop Dalunde (MP), Maryam Yazdanfar (S) och Emma Henriksson (KD).Fredrick Federley

RFSU:s Åsa Regnér inledde med att berätta varför det behövs en sexualpolitisk minister (läs mer här) och ställde sedan frågan till de i regeringsställning – är ni positiva till idén om en sexualpolitisk minister?
Centerns Fredrik Federley (bilden) höll med om att det behövs en samordning kring sexualitetsområdet.
- Men jag vore rädd ifall det skulle vara hälsoministern Maria Larsson (KD), skämtade Federley.
Kristdemokraten Emma Henriksson instämde i att det finns mycket kvar att göra, men menade att det behövs mer tid för att genomföra fler sexualpolitiska frågor:
- Därför behöver vi fyra år till i regeringsställning, sa hon.
Finn Bengtsson från moderaterna:
- Ingen minister, men en ombudsman som ansvarar för de sexualpolitiska frågorna kan behövas, att samla de sexualpolitiska frågorna under ett tak.Från oppositionens sida ställde man sig också tveksam till en ny minister, men passade på att kritisera alliansens politik:
- Huvudansvaret ska ligga hos socialministern tycker jag, men inte gärna hos den socialministern vi har idag (Göran Hägglund, kd, reds anm.), sa Maryam Yazdanfar (S) och fortsatte
- Sexpolitiska frågor är osynliga idag, de måste högre upp på agendan. Sexualpolitik är alliansens svagaste kort, ni har tillsatt en socialminister som inte gör någonting. Vi har en mycket bättre förutsättning för att driva en progressiv sexualpolitik i den rödgröna alliansen.Maryam Yazdanfar

Diskussionen kom snabbt in på konkreta sexualpolitiska frågor om hbt-personers rättigheter, insemination för ensamstående, och den fråga som rörde om mest i panelen – tjejer med utländsk bakgrunds rätt till sin sexualitet.
- Vi borde prata om kulturrelativism, till exempel att unga kvinnor som är födda i andra länder ska ha rätt till sin sexualitet. Det krävs att man har en progressiv hållning, och det har ju som vi vet varken Maria Larsson eller Göran Hägglund, manade Maryam Yazdanfar (bilden).
Tina Acketoft:
- Folkpartiet har satt ned foten i den frågan genom att säga nej till att flickor ska kunna fråntas rätten till sexualundervisning i skolan av religiösa skäl.
- Men många tycker att folkpartiets lagstiftning kränker unga flickor istället, menade Yazdanfar. Det kan göra det ännu tuffare för flickorna för de måste ta ställning och kanske gå emot sin familj. Det är en lagstiftning präglad av okunskap.
Alliansanhängare var i majoritet i publiken, då Tina Acketoft drog ner applåder när hon stod upp för beslutet att alla unga ska ha rätt till sexualundervisning oavsett, och Fredrik Federley fick ytterligare handklapp när han raljerade över att socialdemokraterna ville ha en god sexualundervisning ”men sexualundervisning som inga elever ska behöva gå på”.
Maryam Yazdanfar slog tillbaka:
- Det måste vara jättejobbigt för dig Fredrik att sitta med en regering som under massor av år varit emot all typ av rättigheter för hbt-personer. Det är därför du är så arg!
- Det är vårt parti som lett kampen för en friare sexualitet under många år, och att tvinga barn att välja att gå emot sina föräldrar är elakt, menade Yazdanfar
- Men ni har regerat i 76 år i sträck och ändå inte genomfört en könsneutral äktenskapslagstiftning, vilket vi har vi lyckats med på bara några år, dräpte Federley.Så till sist undrade Åsa Regnér (bilden) efter att flera sexualpolitiska frågor lyfts upp till diskussion och synliggjorts under debatten – ska vi ha en sexualpolitisk minister?
- Kanske inte en ny sexminister, däremot behöver vi en ny regering och en ny politik som lyfter dessa frågor högre på dagordningen, menade Rosanna Dinamarca (V).
- Nej, ingen ny minister utan jämställdhetsminister Nyamko Sabuni borde ha ett huvudansvar samt att hon och de andra befintliga ministrarna får stöd genom en sexulpolitisk ombudsman.
- Det skulle ge henne ännu vassare klackar som hon kan sparka andra i rumpan med, avslutade Fredrick Federley.

Uppdatering: Maryam Yazdanfar (S) bloggar om debatten här.

Text Carolina Hemlin
Foto Maria Gullmark

1 kommentar:

Jakob Lundgren sa...

Hej!

Är ni säkra på att det var Jakob Lundgren som deltog för MP? Så vitt jag vet är jag den enda Jakob Lundgren som är aktiv inom partiet och jag är Italien just nu. Kanske Jakop Dalunde var där?